Hajléktalanrendelet közérthetően

2018. október 31. 16:06

A szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, ám nagyon sok a téves vagy félrevezető információ a kérdésben.

2018. október 31. 16:06
dr. Ecsedy Miklós
Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd oldala

„2018. október 15. napja óta aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, szabálysértést követ el. A szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, ám nagyon sok a téves vagy félrevezető információ a kérdésben. Tényleg börtönbe zárják a hajéktalanokat? Igaz, hogy igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik? Akkor is megbüntetik a hajléktalanokat, ha egyáltalán nincs lehetőségük az utcán kívül máshol lakni?

(...)

II. A legnagyobb visszhangot kapott kérdések, tévedések

1. Tényleg börtönbe zárják a hajéktalanokat?

Nem.

Ahogy a fentiekből kiderült, ha az adott hajéktalan felszólításra a helyszínt elhagyja (vagy együttműködik a hatóságokkal és igénybe veszi a hajléktalan ellátó intézményeket), semmilyen szankcióban nem részesül. Sőt, ha 90 napon belül nem érik legalább háromszor tetten, a helyszín elhagyásával (vagy együttműködéssel) bármeddig megúszható bármilyen más szankció. Még a szabálysértés megállapítása esetén is a közérdekű munka a fő büntetés, elzárásra csak kivételesen esetekben kerül sor.

2. Igaz, hogy igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik?  

Nem.

A szabálysértés elkövetőjének előállítása során azon ingóságokat, amelyeket az elkövető nem vesz magához, de úgy nyilatkozik, hogy azokra igényt tart, valamint amelyek vonatkozásában a nyilatkozat a helyszíni intézkedés során nem szerezhető be, ideiglenes tárolásba veszik és 6 hónapig megőrzik. Mivel az elzárás maximális időtartama 60 nap (kivételesen 90 nap) lehet, az ingóságait biztosan át tudja venni még elzárás büntetés esetén is az adott személy. A megőrzési idő leteltét követően egyébként a hatóságok intézkednek az ingóságok megsemmisítése iránt. Ha pedig az ingóság gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan dolog, akkor azt tárolás nélkül megsemmisítik.

3. Akkor is megbüntetik a hajléktalanokat, ha egyáltalán nincs lehetőségük az utcán kívül máshol lakni.

Nem igaz.

Amennyiben valaki szeretne a lakó- és tartózkodási helyére, vagy egyéb szállásra (így különösen hajléktalan szálló [1] )  visszatérni, azonban ezt objektív körülmények akadályozzák (például: nincs hely egyetlen szállón sem), nem valósul meg a szabálysértés, így természetesen büntetés sem szabható ki.”

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik