Orbán Trump szövetségese az EU-ban

2018. szeptember 17. 11:49

Számíthatnak – rövid időn belül – egy magyar delegációra, ami az Egyesült Államokba látogat.

2018. szeptember 17. 11:49
Raheem Kassam
Asia Times

„Az Európai Bizottság és a Parlament kitartása amellett, hogy megbünteti Magyarországot – azon kevés országok egyikét, amelyik védelmezi határait és mindezt szabad és fair választásokon is támogatták lakosai – csak a populisták erősödését fogja hozni világszerte, akik közé az amerikai elnök is magát számítja.

Számíthatnak – rövid időn belül – egy magyar delegációra, ami az Egyesült Államokba látogat.

»Megpróbáltunk velük együtt dolgozni – mondhatná egy tapasztalt budapesti képviselő a Fehér Háznak, – még az Európai Néppárt középjobb csoportjában is. De semmiben sem érdekeltek, csak a saját dogmájukban.«

»Vettük az üzenetet – kellene jönnie a Fehér Házból a válasznak – tartjuk a hátunkat.«

Nemsokára Trumpnak fölénye lesz a Merkellel, Macronnal és Junckerral való tárgyalásain.

Orbán kormánya a visegrádi négyekkel, a britekkel és az olaszokkal együtt belülről harcol az EU központosítása és protekcionizmusa ellen.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aronwie
2018. szeptember 19. 05:14
Bakker, ha tényleg találkoznak trumppal, pezsgőzve fogom végignézni a libnyafok leolvadását
zsiráf
2018. szeptember 17. 18:47
Az eredeti cikk kommentjeiben a következő találó kifejezés: EU- SSR :D
OberEnnsinnen
2018. szeptember 17. 15:38
Az Asia Times ismeretlen, de úgy tűnik, nem szimpatizál Trumppal, sem Orbánnal. Ellendrukker. Láthatóan nem szurkol egyiknek sem. Csak annyi bizonyos, a helyzet fokozódik, amire azt mondom: Őrizzük meg nyugalmunkat és tisztán látásunkat. Mindvégig. A többi jön magától.
terra
2018. szeptember 17. 13:30
Jól látja a cikk szerzője. Az USA nem csak azért természetes szövetségesünk ebben a helyzetben, mert Trump az elnök, aki szuverenista és úgymond populista, hanem azért is, mert az USA-nak nem érdeke egy német-francia tandem által uralt európai szuperállam létrejötte. Az USA közvetlen szövetségese Nagy-Britannia és azt is jól látja a szerző, hogy hiába van Brexit, attól még a britek nagyon is jelen lesznek az európai politikában és nekik sem érdekük egy német-francia birodalom, ennél fogva ők is a szuverenisták, köztük Magyarország szövetségesei lehetnek. Ebből adódóan az is logikus következtetés, hogy az EP-ben történt lebunkózás kiegyensúlyozásaként is hamarosan esedékes egy meghívás a Fehér Házból Orbánnak címezve. Akkor lesz csak sivalkodás és tanácstalanság. Az USA-t maga a globális liberális elit emelte a demokrácia mintaországának trónjára és tekintette mindig a demokrácia és szabadság első számú védelmezőjének. A lényeg szempontjából teljesen érdektelen, hogy ennek mennyi valóságalapja volt, ez tény. Milyen érdekes lesz az, ha ennek az országnak az elnöke hívja meg azt a miniszterelnököt, akit éppen most hordtak le az EU-ban mindenféle diktátornak. Persze az lesz a mantra, hogy Trump sem demokrata, hanem populista (jelentsen ez akármit) és jól összeillenek Orbánnal. Ezzel csak egy bökkenő van. Trumpot is a saját népe juttatta hatalomra ugyanúgy, mint Orbánt. Gazdasági vonatkozásai is bőven lesznek egy ilyen találkozónak. Trump ugyebár vámháborút indított az EU és Kína ellen is, ugyanakkor kifejezte készségét a kétoldalú vámegyezmények megkötésére. Kifejezte továbbá azt is, hogy az USA új vezetése már nem igényli, sőt nem is tartja indokoltnak az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat az EU részéről. Ha Magyarországot az EU fenyegeti és kénytelen lesz kilépni az EU-ból, akkor kulcsszereplő lehet az USA/Nagy-Britannia -Kína, USA/Nagy-Britannia-Oroszország gazdasági kapcsolatokban. Ez egy hatalmas adu lehet Orbán kezében. Képzeljük el például azt a szituációt, hogy Németország nem exportálhat vámmentesen az USA-ba német autókat, de Magyarország kétoldalú egyezmény alapján igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!