Miért van különbség egy pedagógus és a közművelődési szakember bére között?

2018. szeptember 03. 09:17

Miközben a kormány az indentitásunk megerősítését célzó kultúrpolitikát hangoztat, a közkulturális dolgozók ebből nagyon keveset éreznek.

2018. szeptember 03. 09:17
Horváth Zoltán
Reflektor

„Miközben a jelenlegi kormány az indentitásunk, hagyományaink, meglévő közösségeink megerősítését célzó kultúrpolitikát hangoztat, a közkulturális dolgozók (könyvtárasok, múzeumi dolgozók, levéltárosok, közművelődési szakemberek) ebből nagyon keveset éreznek. Ágazatunkban nem történt meg az életpályamodell bevezetése, az átfogó bérrendezés. A közkulturális ágazatban dolgozók nagy részét épp ezért pozitívan érinti a bruttó 180.500 forintos garantált bérminimum, és ne legyünk igazságtalanok az ágazatban dolgozókat a 15 százalékos kulturális illetménypótlék is segíti, ami havi 10 000–50 000 forintot jelent. Ezzel szerencsés esetben kicsivel több, mint bruttó kétszázezer forintot kereshet egy diplomás kulturális szakember. Kézhez a legtöbben 140-150 ezer forint körül kaphatnak, vagy valamivel kevesebbet.

Hogy plasztikus legyen a dolog, és ne más kollégát hozzam esetlegesen nehéz helyzetbe, vegyük a saját példámat! Közművelődési szakemberként rendelkezem egy szakirányú főiskolai, egy szintén szakirányú egyetemi szintű diplomával (utóbbi amúgy kitüntetéses), valamint egy nem szakirányú egyetemi képesítéssel. Ezek mellett 3 kulturális területhez kapcsolódó OKJ-s végzettséggel (ezek nem számítanak a közalkalmazotti előmenetelbe, csak jelzem, mert nagyon sok kolléga hozzám hasonlóan rengeteget tanul, hogy naprakész, sokrétű és alapos tudással rendelkezzen), számos akkreditált szakirányú tanfolyami végzettséggel, valamint két középfokú nyelvvizsgával bírok. 11 éve dolgozom a közművelődésben. Fizetésemnek még így sem sikerült meghaladnia a garantált bérminimumot. Arra először 4 év múlva lesz lehetőségem a fizetési osztályon felfelé haladva (igaz akkor is csak 7 ezer forinttal lesz több fizetésem, mint a jelenlegi bérminimum), vagy egy doktori fokozat megszerzésével, amely szintén legalább 4 év.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. szeptember 03. 15:04
Érdekes! Egy hónappal ezelőtt még híre-hamva sem volt a Horváth Zoltánoknak. Vajon miért??
Öregfa..
2018. szeptember 03. 09:53
"Miért van különbség egy pedagógus és a közművelődési szakember bére között?” Hát öregem, ha ezt ennyi diplomával nem tudod felfogni nagyon sajnállak. Majd, ha fontossági sorrendbe elérkezik az ország a könyvtárosokig, észre fogod venni, de sajnos fontossági sorrendben van előttetek pár szakma, addig várj türelemmel, előbb utóbb ti is sorra kerültök.
na még ez is
2018. szeptember 03. 09:45
Sajnos valós a probléma. Nagynéném egy szabolcsi kisváros könyvtárának könyvtárosa havi nettó 130ezerért úgy, hogy nagyjából két ember munkáját végzi. A könyvtár vezetője ugyanis a helyi polgármester mindenre alkalmatlan felesége... Ha nagybátyám nem keresné meg asztalosként a havi 2500-3000 eurót Salzburgban, éhen is halhatna ebből, hiába szereti a munkáját...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!