Vidékábrázolás 168 Óra módra

2018. szeptember 01. 09:56

A vidék éppoly mobilis, tájékozott, mint a városi emberek, egyre több család tart jószágot, gazdálkodik, vállalkozik, a falusi ember pedig olvas, ír, utazik és egyre innovatívabb.

2018. szeptember 01. 09:56
Fábry Szabolcs
Fábry Szabolcs
Magyar Idők

„De hadd tegyem fel a 168 Óra-szintű vidék­ábrázolás sokkolására a koronát. Mivel vendégházunkban javarészt belföldi turisták járnak, és mivel mi, vidékiek is elutazunk szabadságra (állattartás mellett is, pusztán családi, baráti szervezés, kölcsönös kisegítés kérdése), tudunk egy rögtönzött statisztikát készíteni. Vendé­geink 65-70 százaléka vidéki.

A Kárpát-medencei vagy európai kirándulásokon megismert csonka-magyarországi turistatársak aránya körülbelül hasonló. Mindebből kitetszik, hogy nagyjából az főváros–vidék reláció­val megegyező a bel- és külföldi turizmusban részt vevő kirándulók főváros–vidéki aránya.

Összefoglalva: bármennyire is hihetetlen az április 8-i vereségbe beletörődni képtelen balliberális és »demokratikus ellenzék jeles alakjai­nak«, a vidék éppoly mobilis, tájékozott, mint a városi emberek, egyre több család tart jószágot, gazdálkodik, vállalkozik, a falusi ember pedig olvas, ír, utazik és egyre innovatívabb. Ha a nagyvárosi lakótelepekkel hasonlítanám össze, talán merészebb következtetések is levonhatók lennének. Merthogy a világ megváltozott.

Egyvalami azonban nem sokat változott: a vidéki ember még mindig közelebb él a természethez, sokat, egyre többet számít a tradíció, a hagyomány, dédapáink bölcsessége. Ha ezt az ősbölcsességet összeadjuk a XXI. század modernizációjával, és az eredményt a lovas kocsimra pakolnám és elszállítanám Vajda Mihálynak, akkor lehet, hogy ahogy a Putyin debreceni díszdoktorrá avatása miatt visszaadta az egyetemi rangját, úgy az alapdiplomáját is menten visszaadná.

Igaz, ez a 168 Óra-interjú végén de facto meg is történik. A »filozófus« maga nyilatkozza, miután a vidéket jobbágymentalitásúnak degradálja: »De valószínűleg katasztrófa lesz. Vagy lehet. Vagy úgy néz ki. Nem tudom. Tulajdonképpen semmit sem tudok« – vallja a professor emeritus úr.

Jól látja. A vidék társadalmáról tényleg nem tud semmit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2018. szeptember 03. 17:56
Ja persze, a sárgafogú, gumicsizmás tahók tájékozottak mi szabolcska?
Zokni
2018. szeptember 03. 09:07
Értem. Csak egy kérdésem van. Akkor miért választották meg harmadjára is az ország legnagyobb tolvaját miniszterelnöknek? Én TUDOM, hogy ezzel Ön nem ért egyet. De akik az információk birtokában vannak, azok, igen. És miután eme információk - talán nem véletlenül -, sokkal nehezebben jutnak el vidékre, ezért két feltételezéssel élhetünk. Az egyik, hogy az orbáni propaganda tudatosan korlátozza a köztájékoztatást. A másik az, - hogyha a fenti nem igaz -, hogy a vidéki ember nincs a józan belátásának birtokában. Mondjuk nem ér rá, mert a természettel meg a dédapáival (?) hetyeg. Vagy. Vaaagy. A "jobbágymentalitásra" inkább hajlamos... Például ezzel az írásával, és ahol megjelent, utóbbit jól példázza. Ha Ön tipikus vidéki.
Mbear
2018. szeptember 01. 21:45
Ez se lakott sose falun.
puszika
2018. szeptember 01. 20:09
168 óra? ŐK A "KISTARCSA" SZINDRÓMÁSOK!!! Az elődök nyomdokain haladva,aki nem úgy gondolkozik mint ők,azokat mind ki kell telepíteni!! Náluk még mindig ez a demokrácia!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!