Nincs magyar átok

2018. június 04. 07:34

A gyermektelenség nem akaratlagos, hanem sok-sok halasztó, rövid távú döntés nem szándékolt következménye. Interjú.

2018. június 04. 07:34
Spéder Zsolt
Magyar Hang

„A demográfiai helyzet ismeretében milyenek a kilátásaink?

Arra érdemes számítani, hogy tovább fogyunk. A Demográfiai portré című kiadványunkban a nyáron megjelenő prognózis szerint 2050-re körülbelül 8,2 millióan leszünk. Persze kérdés, végül miként alakul a gyermekvállalási kedv, a várható élettartam, a vándorlási egyenleg, de ne felejtsük, nagyon nagy a népesség alakulásának tehetetlensége: már megszülettek azok, akik a jövőben gyermeket fognak vállalni, a középkorúak lassan kilépnek a munkapiacról, a Ratkó-gyerekek, akik most váltak időssé, el fognak halálozni. A mai népességszerkezet tehát erősen determinálja a jövőnket. (…)

Hazánkban is tapasztalható, hogy a hagyományos családmodell preferálása helyett sokan inkább szingliként, vagyis egyedülállóként élik életüket. A gyermekvállalásnak kedvező, hagyományos értékrend válságáról van szó, vagy inkább kényszerszinglikről érdemes beszélni?

Az értékrendben nem látszik radikális változás. Hogy sokan maradnak egyedül, az leginkább annak a következménye, hogy megnyúlt a felnőtté válás időszaka. A rendszerváltás előtt a felnőtté válást a stabilitás jellemezte; a legtöbbeknél az iskola befejezését követte a munkavállalás, a párkapcsolat, a lakásszerzés, a gyermekvállalás. Ma inkább az a jellemző, hogy a párok egyetem, vagy a karrierépítés alatt ugyan már együtt vannak, de sokáig nem születik gyermek. Ezek a kapcsolatok aztán nem egyszer felbomlanak, ám ekkor a párkapcsolati piacon már egyre nehezebb új partnert találni. Így csúszunk a késői gyermekvállalásba, vagy a gyermektelenségbe. A gyermektelenség nem akaratlagos, hanem sok-sok halasztó, rövid távú döntés nem szándékolt következménye. (…)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lionheart
2018. augusztus 21. 18:20
Tökéletesen igaz. A legtöbb csaj a húszas éveiben nem szál le a faszkörhintáról, és nem veszi komolyan a családalapítást, jobb esetben van 3-5 néhány éves kapcsolata, rosszabb esetben 15-20 egy éjszakástól pár hónapos terjedelmű kapcsolata mondjuk 16-29 éves koráig. 29-30 évesen jön rá, hogy van egy ún. biológiai óra, de akkor már eléggé nehéz egy megfelelő egzisztenciájú hímet leakasztani acsaládalapításhoz, mivel azok is inkább a 19-25-ös csajokat dugják szakmányban, vagy már egy okosabb csaj korábban megfogta magának a megfelelőket. És máris ott a siránkozó szingli, aki nem tudja, hogy hová tűntek az igazi férfiak.
Antigoné
2018. július 30. 11:49
Én nagyon másként fogalmaznék, de a lényeg csakugyan ez, kiegészítve azzal, hogy a fiúk-férfiak (részben a lányok miatt) is hasonlóképp élnek és gondolkodnak.
fakocka
2018. július 21. 17:55
Te véded a pasid silányságát, már ha nő vagy.
márami
2018. július 18. 12:43
Nagyon fontos dolgokat mond ki Spéder: a gyermektelenség nem akaratlagos, másrészt a gyermekvállalásra erősebben hat a gazdasági bizonytalanság és a munkaerőpiac rugalmatlansága, mint a családpolitika. Vagyis a kormány rossz helyen tapogatózik: nem a családalapítási szándék hiányzik, nem kell sulykolni, hogy szülj gyereket. Sokkal inkább azt kellene sulykolni, hogy lehet egyszerre gyereked és munkád. A gyermekgondozás és a munka összeegyeztetését kell minden lehetséges módon közvetíteni, és nem egymásnak alá-fölérendelve beállítani. A nők nem tudják egyiket a másik elé helyezni, dolgozniuk is kell és gyermeket is szeretnének. Sokkal elérhetőbbé kell tenni a napközbeni gyermekellátást és masszív kampányba kezdeni a rugalmas munka népszerűsítésére, segíteni a cégeket az átállásban, és az egész munkajogot úgy átalakítani, hogy az valóban figyelembe vegye a gondoskodási feladatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik