Európa hirtelen békülékeny lett Putyinnal

2018. június 06. 17:04

A legfontosabb oka a fordulatnak az amerikai – európai viszony drámai romlása.

2018. június 06. 17:04
Magyari Péter
444.hu

„Az utóbbi két hétben az EU több kormánya is bejelentette, hogy békülni szeretne Oroszországgal. Az éppen megalakuló olasz kormány miniszterelnöke szenátusi bemutatkozójában arról beszélt, hogy fel kell oldani a gazdasági szankciókat, amelyeket 2014-ben vezetett be az EU, Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt. 

Aztán az osztrák kancellár beszélt a szankciók lépésről – lépésre történő feloldásáról, amikor kedden találkozott Bécsben Vlagyimir Putyinnal. Aznap az OMV 2040-ig érvényes gázszerződést írt alá a Gazprommal. Júliustól Ausztria veszi át az EU soros elnökségét, vagyis lesz alkalmuk napirendre venni a békülést.

Emmanuel Macron francia elnök Szentpéterváron pedig arról beszélt két hete, hogy Európának és Oroszországnak vállt vállnak vetve kell a világ problémáit megoldaniuk.

Akik eddig is enyhítettek volna az ellenséges politikán, azok egyre határozottabbak, akik pedig eddig a szankciók fenntartását akarták, azok közül többen is egyre engedékenyebbek Európa vezető politikusai közül.

A legfontosabb oka a fordulatnak az amerikai – európai viszony drámai romlása. A viszonyt Trump két döntése rontotta el ennyire idén tavasszal. Az első az Iránnal 2015-ben kötött atomalku felmondása volt, amely nagyon érzékenyen érinti EU-s nagyvállalatok érdekeit. Hiába kérte nagyon határozottan Theresa May brit miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is Donald Trumpot, hogy ne szálljon ki az alkuból, az amerikai elnök nem hallgatott rájuk. Válaszul a három európai kormány az oroszokkal kezdett egyeztetni arról, hogy a maguk részéről hogyan tarthatnák fenn az alkut Iránnal.

Nem sokkal később pedig a Trump-kormány élesítette az acélra és az alumíniumra kivetett büntetővámokat, holott az EU ez ellen is nagyon határozottan tiltakozott. Korábban sikerült elérni, hogy május végéig az EU-s cégek ideiglenes felmentést kapjanak a vám megfizetése alól, de a türelmi idő lejárt, és az USA kormánya érvényesítette az intézkedést velük szemben is, hiába tiltakozott a francia, a német, a brit és több másik kormány is.

És egyre inkább aggasztja a németeket, a franciákat, az osztrákokat és az olaszokat, hogy az amerikai kormány szankciókat készül kivetni az Északi Áramlat 2 gázvezetékben részt vevő energetikai cégeikre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. június 08. 09:03
Amíg minket rávettek, hogy szankcicózzunk a ruszkikkal, addig a jenkik a markukba röhögve 30%-ot emelve kereskedelmükön, szépen nekiláttak seftelni a ruszkikkal. Már itt jó lett volna az agyukhoz kapni, de hát nem véletlenül van 50000 amcsi katona Németországban.. Tényleg, nem akarják abbahagyni a megszállást?
DrPepper
2018. június 08. 07:26
Ez lehetetlen a Népszava épp most írja az ellenkezőjét.
hb78
2018. június 07. 14:47
azt csak a 444-nél akarták látni, hogy európa rosszban van az oroszokkal... ha kihúzzák a seggükből a fejüket, akkor láthatják, hogy oroszországot nem lehet megkerülni
Csigorin
2018. június 07. 11:54
csak kezdik ertelmezni azt a bizonyos dakota mondast, hogy ha eszreveszed hogy doglott lovon lovagolsz, szallj le rola...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!