A '68-as konferenciáról

2018. június 05. 19:34

A programban a baloldali politikai filozófiai nézőpont vált meghatározóvá, bár aki ott volt, tudja, hogy az előadásokat milyen parázs vita követte.

2018. június 05. 19:34
Hörcher Ferenc
Pesti Srácok

„Kedves Mező Úr, Tisztelt Szerkesztőség!

Örömmel vettem írásukat (Marxista szeánsz állami pénzen: Heller Ágnes, Vajda Mihály és Krausz Tamás szónokol ’68-ról), mely arra mutat, hogy konferenciánk a nyilvánosság széles körei számára is izgalmas kérdést tárgyalt. Egyet értek a szerzővel, hogy a programban a baloldali politikai filozófiai nézőpont vált meghatározóvá, bár aki ott volt, tudja, hogy az előadásokat milyen parázs vita követte. Mindenesetre a politikai sokszínűség hiányát én is sajnáltam, hisz mint bevezetőmben jeleztem, ahogy 1789 forradalma a konzervativizmus szimbolikus születési pillanata is, Edmund Burke révén, úgy volt 1968 meghatározó a kortárs konzervativizmus számára is. Utaltam rá, hogy ezt az irányt Roger Scruton pályája fémjelzi, aki ’68 hatására lett konzervatív (erről az általam intézetünkbe a Danube Institute segítségével meghívott Scruton következő írása számol be: Miért lettem konzervatív?).

A mi szándékunk mindenesetre az volt, hogy minden releváns hozzászólás kapjon helyet, ezért nyílt Call for Papers-t tettünk közzé, vagyis bárki jelentkezhetett előadással, így akár Mező Úr, a cikk szerzője is. Vele együtt sajnálom, hogy konzervatív és jobb oldali eszmetársaim most nem osztották meg velünk gondolataikat, szemben mondjuk a két hete az MTA főépületében tartott, Szabad György munkásságát tárgyaló konferenciánkkal. Ez utóbbit viszont a sajtó nem tisztelte meg figyelmével, de anyagát szeretnénk hamarosan hozzáférhetővé tenni.

Tisztelettel,
Hörcher Ferenc”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandi-mandi
2018. június 06. 22:45
HHF egy ideje furcsa pályán mozog. Sajnos irreális önreflexiót kérni nála. Elveszett bárány. Ő még nem hiszi, de utólag be fogja látni. Csak akkor már minek. Addig is élvezetes önelégültséget neki (inkább az anyagiak terén, mert a szellemi leépülés sajnos ezzel együtt szokott járni). Kár érte. R.I.P.
matykox
2018. június 06. 19:33
Emberek, az mindenesetre elég szomorú, hogy a hasonló konferenciákon az illetékes konzervatív - patrióta filoszok nem merik fölvenni a kesztyűt, a Heller- Krausz-féle alakokkal vitatkozni, és akár elmenni előadni egy alternatív narratívát ... Aminek persze lehettek technikai okai is - például, hogy nem tudtak róla elegen. Nem helyes fölfogás, ha valaki az ilyesmit rangon alulinak tartja. Eleve kizárja magát. Harcolni kell, ahogy a politikában is látjuk! Ahogy HHF jelen írásában sem volt túl elegáns a Mező Gábor nem részvételére utaló sajnálkozás: Mező nem filozófus. De HHF harcol, így ezt elnézem - de vitatom. Egyébként meg HHF sok értelmes dolgot megírt - ott van példának okáért a TS Lewis kommentárja.
catalina9
2018. június 06. 18:07
"A programban a baloldali politikai filozófiai nézőpont vált meghatározóvá..." ezt az álságos dumát..."vált meghatározóvá"! ez olyan, mint amikor a gyerek rossz társaságba "keveredett"
1000bocs
2018. június 06. 16:37
Counrernek elfogyott a gyógyszere. Múltkor vihetett neki valaki, mert egy ideig úgy tűnt jobban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!