Hogyan lesz itt kereszténydemokrácia?

2018. június 11. 09:26

A kereszténydemokrácia nevében viseli a demokráciát, de éppen azért jelzősíti, hogy jelezze: a demokrácia korlátlan érvényesülése nemkívánatos.

2018. június 11. 09:26
Balázs Zoltán
Válasz.hu

„A kereszténydemokrácia számára a közjó (mindenki java számít) és a klasszikus igazságosság (mindenki azt kapja, amit megérdemel) összeegyeztetése központi feladat. E téren születtek hiteles döntések, de a vagyonosodási eseteket talán még a kormányideológusok sem mernék összefüggésbe hozni valódi érdemekkel.

A kereszténydemokrácia nevében viseli a demokráciát, de éppen azért jelzősíti, hogy jelezze: a demokrácia korlátlan érvényesülése nemkívánatos. A kétharmados világban viszont a »többségnek mindig igaza s mindenhez joga van« elv jóformán axiómává vált. Pedig az első korlát a természetjog és a természetes kötelesség: az alaptörvény sem írhatja felül. Még nem látjuk, az új törvényhozó hatalom hogyan akarja megakadályozni a »migráció elősegítését«, ám az biztos, hogy súlyos értelmezési dilemmák következnek. Márpedig a szolidaritás parancsát semmilyen emberi hatalom nem helyezheti hatályon kívül.

A második korlát a szubszidiaritás, vagyis egy problémát ott kell megoldani, ahol fölmerül; az állam csak a végső esetben avatkozhat be. A helyi kompetenciákat kell erősíteni, bízni kell az egyének és közösségeik autonómiájában. Kereszténydemokrata alapon például aligha igazolható az iskolák államosítása, még akkor sem, ha az egyházak kivételek, sőt kivételezettek.

Egy kereszténydemokráciában sem a többségnek, sem a kormánynak, sem a népnek nincs abszolút hatalma. A keresztény jelző viszont egyvalamit biztosan jelent: az úr egyedül az Úr.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. június 11. 22:20
Még a G-nap előtt sokat szerepelt a HírTV műsorában és már akkor mondott akkora marhaságokat, hogy felállt a szőr a hátamon. Azóta sokat romlott.
balbako_
2018. június 11. 20:14
Most megint megy a magyarázkodás, hogy itt és most miért nincs demokrácia. Mert nem elég kereszténydemokrata. Szerény kérdésem miért nem? Mert nálunk sincs abszolút hatalma sem a kormánynak, sem a népnek. Bár ez utóbbi értelmezhetetlen, de a fennkölt elmék szórják az effélét. "A kereszténydemokrácia nevében viseli a demokráciát, de éppen azért jelzősíti, hogy jelezze: a demokrácia korlátlan érvényesülése nemkívánatos. A kétharmados világban viszont a »többségnek mindig igaza s mindenhez joga van« elv jóformán axiómává vált. Pedig az első korlát a természetjog és a természetes kötelesség: az alaptörvény sem írhatja felül. Még nem látjuk, az új törvényhozó hatalom hogyan akarja megakadályozni a »migráció elősegítését«, ám az biztos, hogy súlyos értelmezési dilemmák következnek. Márpedig a szolidaritás parancsát semmilyen emberi hatalom nem helyezheti hatályon kívül. A második korlát a szubszidiaritás, vagyis egy problémát ott kell megoldani, ahol fölmerül" No, ezt tapossa lábbal az EU amikor az országainak - helyi közösségeinek - alapvető jogait el akarják rabolni. "mindenki azt kapja, amit megérdemel" Ezt Simicsától megkérdezte?
zakar zoltán béla
2018. június 11. 15:28
nemérdekeiezazÚR
OberEnnsinnen
2018. június 11. 15:01
"Márpedig a szolidaritás parancsát semmilyen emberi hatalom nem helyezheti hatályon kívül." Dehogynem, a liberalizmus, az hatályon kívül helyezi, kapásból, mérlegelés nélkül, amikor ezt mondja: Mindenki más szolidaritásra érdemes, előbbre való, mint a nemzeted, a néped, a családod. Ezzel a nemzettel, néppel, családdal való elemi szolidaritást helyezi hatályon kívül, bizony, Balázska... Való igaz, ez: elemi szolidaritás, és nem jelző nélküli, globálisan értendő: "szolidaritás"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!