A köpködésről

2018. május 15. 06:57

Hát én is a prolik pártján állok, ne legyen félreértés.

2018. május 15. 06:57
Tamás Gáspár Miklós
Mérce.hu

„Visszaálltak a régi viszonyok.

A baloldal – egyébként helyesen – fölfedezi újra a nép, a szegények, a megalázottak és megszomorítottak iránti elfogultságát, a jobboldal (mind a kormánypárti, mind az ellenzéki, mind a trendi, mind a régimódi jobboldal) abban az értelemben használja a »proli« (vö. »büdös proli«, »büdös paraszt«, vö. Derkovits) kifejezést, mint utoljára a fehérterror idején. Egyre őszintébbek vagyunk. Minden világos.

Hát én is a prolik pártján állok, ne legyen félreértés.

Sőt: ez az állásfoglalás – a konzervatív beszédmód szerint – utópikus. (Remélem, ezt mindenki érti, mert itt nincs helyem fejtegetni.)
Ugyanakkor nincs értelme beleesnünk azokba a hibákba, amelyeket a régi forradalmárok elkövettek – jogunk sincs hozzá, mert ismerjük a következményeket. És nincsen az ancien régime-nek annyi borzalmas gaztette, amennyi a megújulás híveinek akár kisebb bűneit igazolhatná.

Mint látják, én azt se firtatom, hogy »bezzeg Bayer Zsolt miket ír«: az az ő dolga (meg az olvasóié), nekünk a saját hibáinkkal kell elszámolnunk.

Ugyanis csakugyan nem helyes leköpni és lökdösni az igazságtalan, népelnyomó hatalom híveit, és a lelkészeket hagyományosan kímélet illeti még a valódi csatákban is. Megalázni és megijeszteni védtelen embereket mindenképp és mindig helytelen, akkor is, ha a »tettesek« elkeseredett, szerencsétlen, megbántott emberek. (Az is roppantul helytelen, hogy Schmidt Máriára azt ordítják, hogy »hazaáruló«. Schmidt Mária a politikai ellenfelünk, de nem hazaáruló.) Szeretjük és megértjük »a boldogtalanokat«, de ez nem lehet ürügye a pillanatnyi erőfölénnyel (tömeg áll szemben pár emberrel, s a tömeg kis része ennek védelmében durváskodik szembenállókkal) való visszaélésnek. Nem a szegények – alighanem sajnos elkerülhetetlen – agresszivitása mellett állunk, ha meg is értjük, hanem a fölszabadulásuk, szenvedéseik enyhítése mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. május 16. 08:21
"Hát én is a prolik pártján állok, ne legyen félreértés." Similis simili gaudet.
brabant89
2018. május 16. 00:35
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Derkovits,_Gyula_-_Dózsa-series_IX._Dózsa_on_the_Igneous_Thone_(1928).jpg
brabant89
2018. május 15. 22:07
Egyébként ez rgy jó írás, de túl nehéz fideszbirkáinknak, akik ezért csak gyalázkodni tudnak. A Jámbor András - Bayer Zsolt pengeváltáshoz szól hozzá, azt elemzi miben van igaza és miben nincs Jámbornak illetve Bayernek.
tothcsaba-XSV
2018. május 15. 21:49
I L Y E N M O C S K O S P R O L I T O L M Á S T N E M IS L E - H E T M Á S T V Á R N I !!!!!!!!!!!!! Aljas pribék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!