Ne tagadjuk meg a politizálás jogát!

2018. május 07. 10:34

Bármit gondolunk egy polgárról vagy civil szervezetről, nem zárhatjuk ki őket a politikából.

2018. május 07. 10:34
Balázs Zoltán
Heti Válasz

„Az általános választójogból következik, hogy minden polgár politikus, hiszen tőle származik az a felhatalmazás, amellyel a politizálásról szóló döntést meghozzák.

Az is vitatható, hogy egy ilyen döntésre egyáltalán adható-e felhatalmazás. De itt és most elég annyit belátni, hogy még ha egy ilyen felhatalmazás létezne is, a felhatalmazó – a polgár és a polgárok társulása – politikai értelemben előbb létezik, mint a felhatalmazott. Ennélfogva megilleti őt/őket a politizálás joga, vagyis minden olyan jog, ami a véleményformáláshoz, a meggyőzéshez, a nyilvánossághoz fűződik. Nemcsak egyénekként, hanem egyének társulásaiként is.

Természetesen semmi akadálya, hogy a politikai jogok mellett politikai kötelességekről is beszéljünk. Az alkotmányos rend és a törvények betartása, a nyílt és tisztességes beszéd ilyen. Ezek a kötelességek a polgárokat is terhelik; más kérdés, hogy megszegésük szankcionálása nehézkes, ráadásul kisebb a kötőerejük, mint a jogi kötelezettségeknek. A bírói, sőt alkotmánybírói gyakorlat köztudomásúlag politikai véleményként sok olyan beszédmódot is véd, amit az erkölcs vagy a magánjog tilt. Vagyis maga a jog tekint úgy a politikára, mint amelynek a határai szinte mindent magukba foglalnak, ami egy politikai közösségben témaként, véleményként, értékítéletként fölvetődhet.

Bármit gondolunk egy polgárról vagy civil szervezetről, nem zárhatjuk ki őket a politikából. Azzal ugyanis önmagunk kizárására is javaslatot tettünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2018. május 07. 22:27
A politizálás, a demokráciában bizonyos játékszabályok betartásával jár. Amit te kívánsz, az az anarchia!
Kanóc
2018. május 07. 14:32
Fizetett butaság.
útonjáró
2018. május 07. 14:06
"Bármit gondolunk egy polgárról vagy civil szervezetről, nem zárhatjuk ki őket a politikából" megy az álszent csúsztatás, sőt ajvékolva hazudozás... értsétek már meg, hogy senki nem akarja őket kizárni a politikából (sokak szerint sajnos), a készülő tv. csak felhozza őket a fényre, valamint véget kíván vetni annak az elhazudásának, miszerint ők nem is politizálnak, mer' civilek... de hát ez nem megy be a ballibek haja alá...
Mich
2018. május 07. 13:58
Na ne mond má, simicsicska... De hát "van az a pénz"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!