1968 leglényegesebb eleme: a családi kapcsolatok változása

2018. május 02. 12:26

Képtelenség volt, hogy a nőket még mindig úgy kezelték egész életükben, mint éretlen gyerekeket.

2018. május 02. 12:26
Chantal Delsol
Le Nouvel Observateur

„1968 májusa leglényegesebb eleme az, hogy rendkívül brutális változást hozott a családi és hierarchikus kapcsolatok megítélésében. Mintha hosszú-hosszú időn át egyre csak gyűlt volna a harag – ez amúgy jól látható volt a kor családi életében – és hirtelen ez a neheztelés kirobbant, elégtételt követelve. Számos jó házból való lányt láttam akkoriban, akik bár egészen addig teljesen meghunyászkodtak az apai diktátumok előtt, és tökéletesen alávetettek voltak, egy szép reggelen egyszerűen felkapták a matracukat, hogy az elfoglalt egyetemen keressenek szállást. Döbbenetes látvány volt ez. Az emberemlékezet óta fennálló paternalizmus nem volt többé legitim, és csupán a családfők hatalomvágya miatt öröklődött tovább (elég elolvasni Kafkának az apjához írt levelét). Nem volt többé legitim, mivel ellentmondott társadalmi kultúránknak. Nem hirdethetjük egyszerre az autonóm egyénben való hitet és azt, hogy a kamaszoknak zsarnokká lett apjuk minden rigolyáját el kell viselniük (»Jelentkezel a haditengerészethez, mert apád is ez tette!«) Képtelenség volt, hogy miközben egyre Pál apostol kijelentéseit idézgették a férfiak és a nők egyenlőségéről, és végre megengedték a lányoknak, hogy egyetemre járjanak, továbbra is úgy kezelték őket egész életükben, mint éretlen gyerekeket.”

Chantal Delsol konzervatív-liberális filozófus, regényíró. Interjúnkat Delsollal ezen a linken olvashatják. A teljes cikket a L'Obs április 26-i számában találják meg.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2018. május 03. 15:17
Hazudsz DELSOL! Az asszonyok egyenértékűek voltak az ú.n. családfővel. (Csak érdekességként megemlítem: a szlovákok között igen elterjedt az a mondás, hogy a fejet - családfőt - a család nyaka - az asszony - mozgatja). A családban logikus munkamegosztás volt. A gyereiknevelés, főzés, takarítás bizony az asszony feladata volt. A ház körüli munkák, a munkábajárás viszont a férfié. Ezzel nem is volt baj, míg bele nem sz@rtatok. Megemlítem: a férj és feleség között jó volt a kapcsolat. Ha otthon esetleg nem is jöttek ki egymással, ezt kifelé szégyen lett volna mutatni. Egyetlen családban tudtam férj-feleség veszekedésekről, itt viszont az asszony volt a kezdeményező, mert férje, aki szellemi munkát végzett a munkahelyén, otthon sem végezte el a férfi munkákat. A ti megoldásotok - mint mindenben - az anarchia. Ez azonban a legrosszabb megoldás úgy a családban, mint a szervezetekben és végső fokon az államban is.
n0ri68
2018. május 03. 09:16
Aszta! Ennyi nőgyűlölő paternalista f...t!
lavor
2018. május 02. 19:40
Fogd a legkeményebb csajt a környékről, menj el vele egy távoli idegen országba, ahol jó, ha 100 emberből 1 megtud szólalni angolul, gyakorlatilag rád lesz utalva, anélkül beáll mögéd, és követi minden lépésed, hogy te akár erre valamilyen utalást is tettél volna. Ennyit a feminizmusról, ez csak egy póz, mozdítsd ki a komfortzónájából, és vége is van.
bunko_jobbos
2018. május 02. 19:22
Sok filmben óriási elérendő célként ábrázolják a nők egyenjogúsítását. (Ne feledjük, hogy a mai fiatalok (meg öregek, azaz mindenki) már nem a pap prédikációjából meríti a világról az információját, hanem (főként halihúdi) filmekből. Azaz ők az új papság.) Mint ahogy a meteorológusok sem értik, hogy egy-egy kisebb változás hogyan változtatja meg az egészet, ők sem értették (meg nem is érdekelte őket), hogy mi lesz a változás eredménye: a "felszabadított" világ megszűnése. Most már látjuk a folyamatot: ha a nőket másra hasznnálja a társadalom, mint a saját maga megújítására, akkor annak a rendszernek vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!