A doktor, a hit és a tudomány

2018. április 30. 13:55

Az ellenzéki hisztéria dacára sincs okunk arra, hogy elvitassuk az orvosprofesszor józan értelmét.

2018. április 30. 13:55
Ratius
Ki ette meg?

„A harmadik kérdéskör viszont valóban megdöbbentő lenne, ha nem néznénk a felhánytorgatott gondolatok mögött lappangó összefüggésekre. A bulvárbaloldal babonasággal vádolja Kásler doktort például akkor, amikor azt állítja, hogy szerinte a halálos betegségek 70-80%-a a Tízparancsolat betartásával elkerülhető. Az ominózus mondat kétségkívül elhangzott egy tévéadásban, de máshol a prof pontosabban fogalmazott a Tízparancsolatról: »Én, mint orvos azt mondom: még népegészségügyi program is, mert ha azt betartják, el lehet kerülni a fertőző nemi betegségeket, néhány daganatos betegséget, de még a lelki és vegetatív betegségek jelentős részét is.« Lehet, hogy a televízióban röviden és velősen igyekezett fogalmazni, s valójában arra gondolt, hogy a Tízparancsolat betartásával elkerülhető »fertőző nemi betegségek, néhány daganatos betegség, lelki és vegetatív betegségek« jelentik a halálos betegségek 70-80%-át.

Egyszóval a huszadik század dereka óta divatos racionalizálást láthatunk egy teista a professzor kijelentése mögött, olyasféle gondolatot, ami a vallásos, mágikus, népi hagyományokban észszerű életszabályokat próbált kimutatni.

Hogy ez így igaz-e, én nem tudom, de amíg a leendő miniszter nem akarja a daganatot ördögűzéssel gyógyítani, amíg nem gondolja, hogy az egészségügyi problémáinkat a vallás terjedése fogja megoldani, addig az ellenzéki hisztéria dacára sincs okunk arra, hogy elvitassuk az orvosprofesszor józan értelmét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2018. május 02. 15:37
Most olvasom: https://24.hu/kozelet/2018/05/02/a-legnehezebb-munkat-vegzik-megsem-beszel-roluk-senki/ Dicséretes, viszont elgondolkodtató, hogy egyes szülők (jellemzően egyedülálló anyák) rögeszmés ragaszkodása (és erőszakoskodása a társadalomal szemben) szinte életképtelen gyerekükhöz mekkora kárt okoz mind nekik, mind a társadalomnak! Mártiromkodnak, ahelyett hogy rábiznák az orvostudományra a kérdés eldöntését, s normálisan élnék az életüket, örülve másik s egészséges gyereküknek s az életnek. A minap világhírt kapott annak az angliai ilyen családnak az esete,akik világgá kürtölték, hogy kómában levő 2 éves fiukat lekapcsolták a gépekről s nem engedik külföldre cipelni, felépülés reményében. Mellesleg a kisfiú rövidesen elhunyt. Várom, hogy a széplelkek és szentfazekak megkövezzenek a fenti sorokért, de józan ész is van a világon s annak kellene győzedelmeskednie. Szerintem. Nem Tajgetoszról van szó, hanem megfelelő intézményekben , szakszerű ápolást biztosítani az ilyen betegeknek amig élnek s nem családokat /egyedülálló szülőket - akiknek hasznos szakmájuk van és értelmes munkáét tudnának végezni kivonni a normális életvitelből. S vannak is ilyenek, csak éppen a mártiromkodók nem hajlandók megválni gyereküktől. No ez a baj. Hasonló a helyzet a kómában levő, vagy ágyhoz kötött alzheimeres/szenilis öregekkel is. Érdekes módon, az ilyen esetekben a családtagok nemcsak hamar beleegyeznek az elfekvőbe való szállításban, hanem legtöbbször ők szorgalmazzák. Pedig elvileg itt is szeretetről lenne szó, ugyebár, vagy az csak a gyerekeknél számit, az idősöknél már nem? Miközben, pont ezek az betegek/idősek gondoskodtak éveken/évtizedeken át a családjukról, mig a terhelten születettek sohasem és soha sem fognak! Feltehetően a különböző hozzáállás az anyák bűntudatában keresendő (ahogy pár esetben a riportban is kiderül), mivel a genetikai devianciát okozó géneket tőlük örökölte a gyerek. Csak éppen ott a hiba ebben a gondolatmenetben, hogy ezek a hibás gének recesszívek (rejtettek) és csak a dominánsak fejtik ki hatásukat (de akkor az anya is olyan kellene legyen mint a gyerek), ergo az apában is recesszíven jelen van a hibás gén s így már nincs ami ellensúlyozza a hatást az utódban! No itt van a hangsúly a tudatos párválasztáson, a leendő pár és családjának minél jobb ismerete az örökölhető betegségek esetében, ha a pár utódot is akar vállalni! S ez az ami még nyomokban sincs meg ma már! nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen fogyatékos gyerek a gyerektelenségi pánikban eső harmincon felüli szingli anyák (akiknek szinte mindegy, hogy kivel nemzenek gyereket, hiszen továbbra is szinglik akarnak maradni)., a negyven körüli családban élőknél és a kicsi korban (ismeretlen genetikai háttérrel) örökbefogadottaknál fordul elő. Több felelősségérzettel meg lehetne akadályozni, elejét lehetne venni.
syphax
2018. május 02. 09:29
Kásler professzor KIVÁLÓ MINISZTER IS(!) lesz! Ugyanis ha valaki, hát Ő valóban tudja, mikor gyógyul a beteg! A többi ember csak szájal. De Ő gyógyít és gyógyitott mindig. Mert nem a TUDOMÁNY gyógyit és soha is nem az gyógyitotta meg azt, aki meggyógyult, hanem a Jóisten. A todomány és az orvos csak gyenge segitőeszköz ebben a nehéz harcban--ami a RÁK ellen folyt és folyik. És Dr.Kásler Miklós ezt mindőnknél jobban tudja. Ő TUDJA. Mi csak MOTYOGUNK hülyén és ostobán a nagy-nagy TODOMÁNY-VALLÁSUNKBAN--ami egy rakás szar!
szekula
2018. május 01. 22:05
Összefoglalva, elmondom, miféle bugyuta játékot játszanak a hívők, és persze több éjsötét kommentelő is itt. 1) Először is kijelentik, hogy kezdetben semmi nem volt. Ami blöff, soha senki nem igazolta ezt, természetesen ők sem. 2) Aztán arra járt isten. Újabb blöff, soha senki nem igazolta ezt/"őt", természetesen ők sem. 3) Majd a végkifejlet: isten (aki blöff) életre lehelte (megint egy blöff) a semmit (ami eleve szintén blöff), így lett minden, ami van, ami 4) FANTASZTIKUS!!!! (transzba esnek, tapsolnak, ünnepelnek) Ez pontosan olyan, mintha azt mondanám, hogy kezdetben minden ember gumicukor volt (amit soha senki nem igazolt), aztán jött a rézfaszú buzimókus (akit soha senki nem igazolt), aki varázsütésre emberré változtatta őket, minket (amire szintén nulla bizonyítékom volna). És a sztorim végén tök komolyan várnám az ájult ovációt, meg a rézfaszú buzimókus csodálatos mindenhatóságának elismerését. Hisz mégis csak fantasztikus, hogy nem vagyunk már gumicukrok, nemde? #praisetherézfaszúbuzimókus #halleluja
navis praetoria
2018. május 01. 21:19
Bezzeg az USA-ban hasonló ribillió volt ballibi körökben, amikor 2009-ben Obama elnök kinevezte a vallásos Dr. Francis Collinst a National Institutes of Health élére. A széles körben elismert tudóst Trump elnök 2017-ben megerősítette posztján. Korábban Collins 6 évig vezette az amerikai humán genóm programot. Az ateistából vallásossá lett Collins a teisztikus evolúcióban hisz. BANG! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!