Gangvégek: a legpestibb fotóblog

2018. április 29. 16:48

Sok dolog van, ami jellegzetesen pesti, de nincs pestibb a gangos házaknál.

2018. április 29. 16:48
Rajcsányi Gellért
Mandiner

E sorok írója jó pár százezer most élő és milliónyi elhunyt lakoshoz hasonlóan élt budapesti gangos házak lakásaiban, nem is egyben. Udvar végi, földszinti félhomályosban; tüchtig másfél szobásban; első emeleti gangvégi, saját teraszosban; köröndi beázósban; lépcsőház teteji, lift nélküli kifulladósban egyaránt. Nem ilyen lakásba született és már nem is ilyenben él, de másfél évtizedig élt bennük, épp eleget látva és megtapasztalva a pestiségből.

Ezer meg ezer gangos ház áll Budapest – főleg Pest – belvárosában, az előző századvég és századelő világának lenyomataként. Egy hihetetlen gyorsan fejlődő időszak emlékei ők. Egykor nagyüzemben épültek, majd értéktelennek tartották őket eklektikus és neoreneszánsz, neobarokk stílustobzódásaikkal, gipszkariatidáikkal és -stukkóikkal.

Történelmi szerencsénk, hogy a háborús pusztítások nyomán jórészt a felújításuk és nem az elbontásuk mellett döntöttek. Mert most, 100-150 évvel a gangos háztömeg felhúzása után immár ők határozzák meg Budapest városképét, ők váltak a várostörténetünk legemblematikusabb korszakává. 

Vannak koszvadt gangok és nagypolgáriak. Kopárak és bezöldültek. Kisuvickolt szagtalanok és színes-szagosak. Barátságos egyemeletesek és égig érő falanszterek. Évszázados nyomort kipárolgók és bohém hangulatúak. Párizst, Rómát, Berlint idézők – és magára Budapestre emlékeztetők egyaránt.

A Gangvégek, avagy egyszer a körfolyosó is véget ér nevű facebookos fotóblog ezeket a gangos házakat örökíti meg. A téma az utcán – és az utcáról nyíló kapualjak mögött – hever. Kimeríthetetlen a tematika, hiszen minden egyes házban rejtőzhet egy-egy olyan sarok, ami érdemes a megörökítésre. Már csak a hozzájuk tartozó sztorikat lenne érdemes megírni.

Böngésszük kedvünkre a feltöltött fotókat, hátha olyan is szembe jön, ahol már jártunk

Kedves olvasónk, ön járt vagy élt már budapesti gangos házakban?

Van érdekes sztorija erről, ismer izgalmas, különleges gangos házakat Budapesten?

Írja meg kommentben!

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2018. május 01. 10:13
Külön szerencse, ha ezek az udvarok nem alkalmasak autó parkolásra, mert akkor vége a városi idillnek. A körfolyosós házaknak van egy délies hangulata, mégha délen nincsenek is. (És a száradó ruhák sem lebegnek bennük.) De mintha a szomszédok közti kommunikációt könnyebbé tennék.
korona
2018. április 30. 09:30
Mint mindig, Rajcsányi Gellérttől jó cikk! Én egyébként pont egy ilyen házban lakom. Igaz, utcai. De "udvari" is. Budapest kellős közepén. Ami nagyon lakhatóvá teszi a lakásomat az a 4,40 m-es belmagasság. Van felettem égbolt, van levegő és rengeteg fény. Kár, hogy a képek készítője nem látogatott el ebbe a házba, mert a gangokat művészi kovácsolt vas övezi mind az öt emeleten. És ebben a házban nincs udvari lakás, mind utcaiak. Az épület azidén 126 éves. És köszöni, jól érzi magát.
zakar zoltán béla
2018. április 29. 22:01
ErGé GRATULÁLOK! Ez olyan , mint vidéken a gangos parasztházak! Köszönet! Itt oldható fel az urbánus-népies/ Nyugat-Szabó Dezső...Déry-Illyés!...Köszönet!!!
Lion
2018. április 29. 21:51
Legtöbb airbnb ma már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!