Jogállamisági feltételek? – Fókuszáljunk inkább a korrupcióra

2018. április 23. 07:51

A politikai problémák megoldására az EU-nak politikai megoldásokat kellene teremtenie, ahelyett, hogy az uniós támogatásokat használná szankciós eszközként.

2018. április 23. 07:51
Jávor Benedek
Jávor Benedek
Mérce

Míg Brüsszelből nézve a javaslat jónak tűnhet, fontos megérteni, hogy a kifizetések esetleges felfüggesztése e tagállamokban nem csupán a kormányokat bünteti, hanem az ott élő állampolgárokat is, akiknek nem kellene az országukat vezető kormány cselekedetei miatt ilyen módon bűnhődniük.

A kohéziós politika a közös piac nagyon is összetett gazdasági rendszerének a része, egy eszköz, melynek célja, hogy kompenzálja a kevésbé versenyképes gazdaságokat a piacaik megnyitásából fakadó  hátrányokért, és hogy az egységes piacon a tőkeáramlás egyensúlytalanságait kiegyenlítse. A kohéziós politika tehát nem politikai, hanem gazdasági eszköz, amely a gazdasági és pénzügyi egyenlőtlenségeket hivatott kezelni.

A politikai problémák megoldására – például a jogállamisággal kapcsolatos deficit esetében – az EU-nak politikai megoldásokat, eljárásokat és intézményeket kellene teremtenie, ahelyett, hogy az uniós támogatásokat használná szankciós eszközként, ezzel megfosztva a tagállamokat attól az alapvető szolgáltatáshoz való hozzáféréstől, mely egyébként egy igazságos európai gazdaság főeleme volna. Sem az aggodalom, hogy ezekhez a politikai megoldásokhoz a szükséges politikai konszenzus nem érhető el, sem a bátorság hiánya a megfelelő politikai intézmények és eljárások létrehozására nem szolgálhat indokul ennek a könnyű, ámde igazságtalan technikai megoldásnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2018. április 24. 09:54
A hazáját följelentgetőnek kuss a neve.
strkbwv
2018. április 23. 23:25
te rakás szar nem soká több idő jut anyádra
Bitrex®
2018. április 23. 22:16
Ez a patkány is kereshet magának 2019-től új munkahelyet. Mert hogy Brüsszelben nem fog maradni, az biztos.
dryrebwine
2018. április 23. 20:29
Helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!