Lenni vagy nem lenni? Nem ma, hanem holnap

2018. március 12. 09:27

Amióta világ a világ, a népcsoportok vándorlás útján szerezték meg hazájukat, ahol létrehozták saját nemzetüket, kultúrájukat, vallásukat, nyelvüket.

2018. március 12. 09:27
Nagy Dóra
Magyar Hírlap

„Amióta világ a világ, a népcsoportok vándorlás útján szerezték meg hazájukat, ahol létrehozták saját nemzetüket, kultúrájukat, vallásukat, nyelvüket. 

Ez a vándorlás történhetett békés és véres úton egyaránt, a lényegen azonban a mód nem változtatott: az egyik nép felemelkedett, a másik nép elbukott. Ez a mostani migráció tétje is. A modern kor embere önhittségében és kényelmében hajlamos megfeledkezni arról, hogy semmi sem állandó és semmi sem tarthat örökké, még a megszokott világ állapota sem. Igen, Európa nemzetei nagyon régóta élnek a mostani berendezkedésük és az elfogadás, a befogadás, a tolerancia erőszakuralma szerint, éppen ezért elfelejtették, hogy mindig jöhetnek olyan korszakok, amikor a fennálló rend kerül veszélybe. Befogadónak és segítőkésznek lenni egy dolog, háború elől menekülő embereknek kötelességünk menedéket, segítő kezet nyújtani. Ezek az emberek aztán eldöntik, hogy itt akarnak maradni, beilleszkedve az adott kultúrába, társadalomba, vagy a viharos idők elcsitulása után hazatérnek. Őket nevezzük menekülteknek.

A migránsok azonban teljesen más kategóriába tartoznak. Ezek az emberek mindenáron, a törvényes kereteket feldúlva rontanak rá a nemzetekre, kihasználva azok szolidaritását és elpuhulását, hogy aztán először csak saját zónákat, majd saját hazát hozzanak létre. Ezek az emberek kompromisszumok nélkül, megrögzötten ragaszkodnak saját életvitelükhöz és eszük ágában sincsen elfogadni a befogadó ország szokásait, jegyeit. Ők nem szolidárisak, nem liberálisak és nem toleránsak. Ők új hazát akarnak magunkat, új területet akarnak elfoglalni, hogy aztán térdre kényszerítsék az ott élőket, rájuk erőszakolva saját identitásukat. Felismerhetnék ezt a Nyugat országai, hiszen hasonlóan jártak el Afrikával, ahová nem segítséget nyújtani, hanem elvenni mentek, hogy aztán teljesen kifosztva magukra hagyják az ottani népeket, államokat. Most is önös érdekek mentén cselekszenek, amikor befogadást hirdetnek, csak elfeledkeznek két nagy különbségről. Az egyik az, hogy a Nyugat nagyhatalmait gazdasági érdekek vezették, míg az Európa kapuinál dörömbölő népeket a honfoglalás vezérli. Nem azonos a kultúra, nem azonos a nyelv, nem azonos a cél. Mint ahogyan ez nem egyszer előfordult már a történelem forgatagában. A másik fontos különbség pedig az, hogy Afrikába a nyugati hódítók mentek, akiknek dolguk végeztével volt hová hazatérniük. Most azonban, ha így folytatják nem lesz haza, ahol tovább élhetnek, mert az otthonuk válik majd gyarmattá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. március 12. 09:49
Drága, nem ez a különbség. Hanem az, hogy a gyarmatosítók felfoghatatlan technikai, gazdasági, civilizációs előnyben voltak a leigázott (pl afrikai, amerikai) népcsoportokkal szemben. Eközben a gumicsónakokon iderepesztő fekák és ázsiaiak úgy jönnek ide, mint a cigányok hatszáz évvel ezelőtt. Rendezetlenül (a gyarmatosítók rendezett csoportokban mentek, hajókkal, sereggel, ahol mindenkinek megvolt a kijelölt helye és feladata). Ezek a migránsok beszivárgók, de még a cigány csoportoknál is rendezetlenebbek, atomizáltabbak. A cigányok itt hont foglaltak Európában? Kiépítettek saját hazát, kultúrát, gazdaságot? Hatszáz év alatt ebből semmi sem lett, és nyilvánvaló, hogy nem is lesz sosem. Ezek miért lennének mások, mint a romák? Ezek sem foglalnak hont és nem építenek fel semmiféle rendezett társadalmat. A gyarmatosítók valóban a maguk rendszerét erőszakolták rá a gyarmatok népeire - mert volt rendszerük. A migránsoknak nincs semmiféle rendszere. A Kárpát-medencébe rendezetten beáramló magyarok is kénytelenek voltak átvenni az európai rendet, pedig nekik is volt saját. A sok száz éves orosz állam Nagy Péter alatt rengeteg elemet átvett a nyugati kultúrából. A feltörekvő kelet-ázsiai államok, Kína, japán, Korea stb egy az egyben nyugatosodnak, nem a saját ősi kultúrájának rendszerére támaszkodnak. Az Európában kialakult rendszer tehát olyan brutálisan erős, hogy bárhol, bárki kénytelen ehhez alkalmazkodni, ha fejlődni akar, akkor is, ha saját magának is van egy jól kialakult, bevált rendszere, mint volt a magyaroknak, oroszoknak, japánoknak. Európában nem jöhet létre alternatív fejlődési út a migránsok által, mert a világ semmilyen másik részén sem sikerült a nyugati rendszerrel szemben pisilve fejlődni; akkor épp pont Európában hogy sikerülne? Legfeljebb szét lehet verni azt, ami itt van, de másik rendszerszintű fejlődést nem lehetséges csinálni, mint amit Európa idáig kitermelt magából.
atila68
2018. március 12. 09:30
No Dóra, lesz kapsz, mert kimondtad, leírtad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!