Corvinus Faculty Club – Egy rektor naplója IV.

2018. március 19. 11:24

Megnyílt a Corvinus Faculty Club: minket a szellemi és morális igényesség vezérel.

2018. március 19. 11:24
Lánczi András
Lánczi András
Mandiner

Megnyílt a Corvinus Faculty Club az egyetemi oktatók számára 2018. március 14-én. Vadonatúj, méltó Ybl Miklós építészeti nagyságához. Valamit hozzá tudtunk adni egy remekműhöz, a Fővám téri palotához.

Célja, hogy az egyetem oktatói és kutatói büszkén elmondhassák, minket a szellemi és morális igényesség vezérel.

Valahogy úgy, ahogy Márai Sándor írta: 

„A tömegek világa csak mohó, de nem igényes. Te maradj mértéktartó és igényes. A világ egyre jobban hasonlít egyfajta Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben, ami az élvező hajlamú tömegek napi vágyait gyorsan, olcsón és krajcáros minőségben kielégítheti. Ennek a tömegkielégülésnek veszélyei már mutatkoznak, az élet és a szellem minden területén. Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot.”

Igényesség nélkül nincs nagyság – a nagyság vállalkozás olyat tenni, ami valószínűtlennek látszik, elérhetetlennek, mert magunkat gyengének képzeljük. A nagyság nem üres moralizálás tárgya, még kevésbé sznobéria játékszere. A „nagylelkűség” (megalopszüchia) eredeti értelmében önmérsékletet, bátorságot, nemes célokért való cselekvést jelentett.

A leghosszantartóbb átka az 1989 előtti világnak a nagylelkűség tagadása volt.

Mostantól a Budapesti Corvinus Egyetem egyik jelképe a Corvinus Faculty Club, amely az igényesség szimbóluma kíván lenni az egyetem polgárai számára.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. március 20. 13:55
Különülj el azoktól, akiknek a munkájából élsz, így nem kell meghallgatnod a Tiborcok panaszait. A keresztes lovagok, a páholyok tagjai és más fennkölt emberek mind elkülönültek a plebstől, csak a végén kiderült, hogy a semmire sem valók nélkül a fennkölt emberek kénytelenek feladni a fennköltségüket.
szkeptikus
2018. március 19. 19:08
"A tömegek világa csak mohó, de nem igényes." "A „nagylelkűség” (megalopszüchia) eredeti értelmében önmérsékletet, bátorságot, nemes célokért való cselekvést jelentett." "A Corvinus Faculty Club .... célja, hogy az egyetem oktatói és kutatói büszkén elmondhassák, minket a szellemi és morális igényesség vezérel." Ha egy társadalomra a "nagylelkűség" (=nemes célokért való cselekvés) a jellemző, akkor - szerintem - ez már garanciát jelent a sikerre. Végső soron minden az emberek fejében dől el. De az nem egyszerű, hogy hogyan lesz egy társadalom tagjaira jellemző a nagylelkűség. Bibó István mondta, hogy az elit feladata hogy viselkedési mintákat adjon a lakosság számára. Személyes példamutatás: mint Széchenyi István, aki egyéves jövedelmét adta a tudományos akadémia megalapítására. És ezt nem azért tette, hogy büszkén elmondhassa, hogy őt az igényesség vezérli. Az elitnek ebben óriási a felelőssége. A mai "elit"-ről időnként egy ismerős apuka jut eszembe, aki azt mondta a fiának: "Azt csináld, amit mondok, és ne azt, amit tőlem látsz"
Pelso j.
2018. március 19. 16:57
"minket a szellemi és morális igényesség vezérel" A sok eddigi mellett újabb példa a fiatalok számára. Mármint ellenpélda.
zolizolizoltan
2018. március 19. 15:44
A vadász ráteszi a lábát a rénszarvasra és büszkén az égbe kiáltja, ezt én lőttem le! Mi pedig a bozótban halkan mormogjuk; végelgyengülésben múlt ki szerencsétlen állat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!