Fiatal volt, kellett a pénz

2018. február 12. 07:36

Az illiberalizmus nem csak annyit jelent, hogy kevesebbet kell eltűrni a sajtótól meg az ellenzéktől, és nehezebb kiesni a hatalomból. Van más különbség is: az illiberális demokráciákban nem sikk az államtól lopni.

2018. február 12. 07:36
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Az Orbán-rendszer haszonélvezői – rokonok, barátok, üzletfelek és nemzetközi szélhámosok – helyében én aggódnék, amikor a mesterük elérendő célként beszél az illiberális demokráciáról. Az illiberalizmus nem csak annyit jelent, hogy kevesebbet kell eltűrni a sajtótól meg az ellenzéktől, és nehezebb kiesni a hatalomból. Van más különbség is: az illiberális demokráciákban nem sikk az államtól lopni. Előfordul, de nem büszkélkednek vele, sőt, kiirtandó rendszerhibának tekintik, és igyekeznek leszámolni vele. Egy liberális demokráciában az államot korrupciós cselekmények útján megkárosítók általában megússzák hivatal- és (esetleg) szabadságvesztéssel. Az illiberális demokráciák kevésbé elnézőek. Botozás (Szingapúr), kézlevágás (Irán), halálbüntetés (Kína) – biztos, hogy ebbe az irányba szeretnénk menni?

Az Elios-ügyben – az EU sokszor töketlennek tűnő, de a nyilvánvaló bizonyítékokkal, hangfelvételekkel, számlákkal, tanúvallomásokkal azért elboldoguló csalás elleni ügynöksége, az OLAF munkája nyomán – fölsejleni látszik, hogyan fosztogatja nálunk az Orbán-közeli elit az államot. Most éppen a miniszterelnök vejére esik a reflektorfény, aki fideszes politikusok – legalább egy miniszter és egy polgármester – segítségével, többszörös összeférhetetlenség útján a személyére szabott pályázatokon, túlárazott és hibásan elvégzett munkákkal, az utolsó fillérig a mi pénzünkből jutott hozzá a trónörökös pár saját lábra állásához szükséges első milliárdokhoz. Hogy sáros, az eddig sem volt kétséges. Most csak annyival tudunk többet, hogy egyrészt hiába rúg 13 milliárd forintra a szabálytalanul elköltött összeg, simán megúszná, ha csak a magyar ügyészségen és rendőrségen múlna. Másrészt nem csupán a feltőkésítésében segédkezet az egész magyar államapparátus, hanem a tisztára mosásába is boldogan bekapcsolódnak, amíg úgy érzik, hogy ez a legfelső elvárás.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Drugics8
2018. február 13. 05:17
A stadionokkal és a többi nagyszabású építkezéssel az a baja baloldalnak, hogy látványosan megmutatja, ők is mennyi mindent építhettek volna, ha azt a rengeteg pénzt nem lopják el. Kell ennél meggyőzőbb bizonyíték?
Kup Lung
2018. február 12. 15:48
Ez a Hargitai még megboldogult Népszabis korában a 4-es metró ügyet is rátolta Orbánra ! Elmélete szerint ugyanis azért is Orbán a hibás mert csak leállíttatta az építkezést holott a teljes koncepciót meg kellett volna torpedóznia . ---- Egyébként teljesen jogszerűen nézve a dolgot az ELIOS ügyben is Simicska bukhatja pénzügyileg a legtöbbet a bolton az akkori tulajdonlásai által . Tehát ez a fegyver még visszájára is fordulhat ha lesz bírósági szakasz egyáltalán. A bírósági per nem rokoni fokozatokról szól ugyanis (ez csak politikai támadásra való) hanem kőkeményen arról mikor ki volt az ügyvezető és mikor kik voltak a tulajdonosok . ----
puszika
2018. február 12. 14:56
Elnők elvtárs! A négyes sem olt sikk mégis ellopták!!
Mich
2018. február 12. 10:08
BECSTELENSÉG, Hargitai Miklós a neved!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!