A magyar alt-light lehetőségei: meddig ér a bulika?

2018. január 18. 14:17

Nem életbevágó a magyar jobboldal számára a kísérletezés: hazánk most arról híres, hogy éppen nem történik semmi.

2018. január 18. 14:17
Veszprémy László Bernát
Mandiner

Nagy felhajtást kapott Milo Yiannopoulos tervezett látogatásának híre, mely ugyan előre várható volt; a különös meglepetést azonban nem az ellenzéki orgánumok – vagy az Alfahír pálfordulása – okozta, hanem a jobboldali belharc, ami megindult az amerikai konzervativizmus (vagy inkább anti-progresszió) nehézágyúja kapcsán.

Az egy dolog, hogy a pedofília-vádat felhozták ellene. Milo szavai kétségkívül vállalhatatlanok voltak, de a vaskalapos hiszti sajnos itt nem állt meg. Különböző mértékig fontos emberektől megkapta a jobboldali szitokszótár összes jelzőjét: liberális, buzi és még zsidó is. Ráadásul ordenáré, elhülyüli a dekadenciát, és van képe viccesnek is lenni ezek mellett, miközben tudjuk, hogy idehaza csak ing-nyakkendőben lehet konzervatívnak lenni. (Annak is, mint alkalmi ruhának, megvan a helye és rendeltetése, de nem jó minden alkalomra).

A látogatás elhalasztása után nem is kéne többet foglalkozni a dologgal, ha nem ültek volna az unalmas, lúzer konzervativizmus prókátorai kéjes tort a Milo meghívása körül kialakult kormánypárti belharc felett. Nem feladatom elküldeni a búsba a progresszió léket kapott hajójának farvizén evező reakciós moráluszadékokat, hiszen ezt már elegen megtették. Maradjunk annyiban, hogy a belharc valóban rámutat néhány törésre a magyar jobboldalon: egyik oldalt nevezzük a régi jobboldalnak, a másikat pedig a magyar alt-lightnak, azaz kb. „könnyed alternatív jobbnak”.

Amióta az amerikai neonáci Richard Spencer felvállalta az alt-right jelzőt, azóta így nevezik magukat a faji felsőbbrendűséget és az antiszemitizmust elvető új jobboldaliak.

A töréspontok véleményem szerint idehaza három fő probléma körül csoportosulnak, melyek elég jól kivehetőek a Milóra szólt átkokból, s melyeken a magyar alt-light változtatna: a dzsenderdilihez való hozzáállás, a szalonzsidózás és a fiatalok felé nyitást kötő dohszag.

Milo kapitalizmusát kihagyom a sorból: a görög-brit aktivista piacpártisága szintúgy eltér a hazai konzervativizmus nézeteitől, de gazdasági téren a hazai jobboldal – sőt, voltaképpen az irreleváns Bokros Lajoson és Béndek Péteren kívül az egész politikai paletta – egységesen antikapitalista. Alábbiakban a töréspontok bemutatására, és a változás lehetőségeinek megvizsgálására teszek kísérletet.

Az első terén ott leledzik a félreértés, hogy Milo és a fiatalokat megszólító más médiaszemélyiségek (Lauren Southern, Steven Crowder, Ben Shapiro) nem ordenáré buzizásokkal fejezte ki kritikáját a dzsenderkomisszárokkal szemben, hanem a végletekig kitolt politikai korrektség elé tartottak torz tükröt. Bemutatták, hogy a szexuális szabadosság sárkánya saját farkába harapva már egy bókot vagy egy telefonszám-elkérést sem képes az elnyomó patriarchátus és az internalizált erőszakolás-kultúra keretein kívül értelmezni. Mindez röhejes, taszító és ostoba;

nem is véletlen, hogy a fiatalságnak elege van a múlt század amerikai vallásos jobboldalán is túltevő újbaloldali prűdségből.

A következő törési pont Milo Izraelhez való hozzáállása volt. Mint egy magyar imám gúnyosan megkérdezte nyilvános Facebook-bejegyzésében: valóban Izrael-barát zsidók képviselnék a konzervativizmus új irányát?

Tény, hogy a magyar jobboldal egy jelentős része még mindig nem képes különbséget tenni a múlt sérelmei és a jelen politikája között. Úgy is mondhatnám: nem látnak eltérést Kun Béla és Benjamin Netanjahu, Soros György és Sheldon Adelson között. A kérdésben zavart okoz a kormány frissen Izrael-baráttá változott politikája, melyet láthatóan nehezen emészt meg a Lovas István-i törzsolvasóság. Bizony, nem egyszerű összeegyeztetni a Budapest-Jeruzsálem-tengelyt és kefijába csavart nyilas szimpátiákat. Az alt-light hívei láthatóan nem akarják vitatni a zsidósággal kapcsolatos sztereotípiákat (lásd: a zsidó származású Milo is arról beszélt, hogy valóban „mi irányítunk mindent”), érvelésük tehát egyszerű: a zsidókkal jó jóban lenni, mert erősek, és amúgy is, Izrael király hely.

A harmadik a Milo-féle rock and roll, a showműsor keretében leadott jobboldali állásfoglalás kérdése. Szomorú tény, hogy míg külföldön a jobboldal vitte a prímet a fiatalokat elérő mémháborúban, addig idehaza ebbe a jobboldal csak későn kapcsolódott be. Nehéz elhinni, de míg Amerikában Pepe a csúcskorszakát élte, addig idehaza az Orbánon kacagó mémek taroltak. (Aki most csóválja a fejét, hogy „na de kit érdekelnek a mémek”, az sürgősen frissítse a szociális média politikára gyakorolt hatásáról alkotott elképzeléseit!) Most már Magyarországon is vannak ilyen kezdeményezések, de ezen a fronton a konzervativizmus egyelőre gyerekcipőben jár. Milo rátapintott arra, hogy a jobboldali üzeneteket egyszerűen, viccesen és szórakoztatóan kell eladni. Míg a fentiek politikai nézetek – melyekkel nem feltétlenül kell egyetérteni –, addig itt nehéz lenne vitatkozni a miloistákkal: aki ma nem akar kilépni az insta és a mémek, a videók és a fiatalos portálok csataterére, az akassza szögre a puskát.

A törésvonalak tehát a fentiek. Mennyire sikerült lenyelnie ezt a hazai jobboldalnak, illetve azoknak, akik nem menekültek el tudatosan a Trump-korszakot örök bulikával ünneplők kötelékéből az alacsony lángon égő polgárok bezárásra ítélt heti önáltatásába? A jelek szerint a nyitás a fontosabb körökben megvan, de csak óvatosan kísérleteznek az új dolgokkal, ha pedig kell, visszavonulót fújnak. S a kísérletezés – illetve az azzal járó kockázatvállalás – nem is életbevágó számukra.

Magyarországon nincsen tomboló radikális feminizmus – sőt, a felsőoktatás bástyáinak bevételére tett kísérletek érdeklődés hiányában elhaltak –, merényletek sincsenek,

sőt: hazánk arról híres, hogy éppen nem történik semmi.

A fiatalok megnyerése fontos dolog, de a fiatal megbízhatatlan szavazó: vagy leszavaz, vagy bulizni megy. A fenti változtatásokkal szembeni népi ellenérzésekkel is számolni kell: az általam előtúrt felmérések szerint a magyar társadalom többsége nem fogadja el a melegeket, míg a zsidóság iránti antipátia is laza 35%-on áll.

Ebből két dolog is következik. Egyrészt, a magyar alt-light egyelőre erősen kisebbségben van; másrészt, ha az alt-light nyerni akar, akkor nem szabad beadniuk a derekukat, hiszen szinte lehetetlen túltolni a bulikát.

Magyar alt-light: innen lesz szép kulturális palotaforradalmat csinálni!

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2018. január 18. 19:28
Nagyon jó helyzetértékelés. Habár most sokan nem érzik szükségességét, minek is, ők vannak nyeregben, a jobboldalra valóban ráférne egy kis felfrissülés, de legalábbis a profil kibővítése. Itthonról nagyon hiányoznak azok olyan arcok, mint Ben Saphiro, aki úgy bánik a szavakkal, olyan gondolatai vannak, hogy a vitákban szó szerint kivégzi ellenfeleit. Szerintem nálunk sok fiatal jobboldali ki van éhezve erre, hogy legyenek ilyen viták, ilyen arcok a viták élén, mert hiába az alkotmányos hatalom a jobboldalé, jobboldalinak lenni fiatal körökben gáz, pedig nem kéne annak lennie, látjuk a példát, ez igenis kurva menő dolog, nyilvánosan földbe döngölni az újkommunisták totalitárius álomvilágát a legnagyobb punk-rock! Ezt a piaci rést hazánkban talán Puzsér az, aki betölti, nem véletlenül nagy a népszerűsége a fiatal jobboldaliak körében. Tessék megnézni tőle az "Apu azért iszik, mert te sírsz" előadássorozatot. Ben Saphiro-t a népnek!!!!
Területvédő
2018. január 18. 19:23
Akkor tisztázzunk valamit! Modern módszereket kell alkalmazni, és jelen kell lenni mindenütt. A konzervativizmushoz viszont nincsen köze a homokos magamutogatóknak, négerekkel dugó macskajancsiknak. A homokosság egy nyomor. Egy szerencsétlenség. Nem közügy. Semmi köze ehhez a nyilvánosságnak. Másfelől meg egészen egyszerűen undort vált ki sokunkból. A jobboldali közösségnek még csírájában kell elfojtani ezt a hagyományainktól gyökeresen eltérő, újabb amerikai debilséget, amit Veszprémy hirdet. A konzervativizmusnak alapvető vonása, hogy a szerves fejlődésben hisz, a meglevő akapokra épít, és igyekszik azokat a saját korához igazítani. De sosem forradalmi, és idegen tőle az infantilis másolás. Főként alacsonyabb rendű, színvonalú világoktól, mint amilyen az amerikai.
brekker
2018. január 18. 18:16
Újabb neokon bekavarás a Közép-európai geopolitikába.
brekker
2018. január 18. 18:04
Faszom az alt-rightba vagy alt-lightba vagy hogyan hívják ezeket a köcsögöket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!