A fideszes erőpolitika egyetlen ellenszere

2018. január 07. 10:55

A 2018-as választás legfontosabb kérdése az, hogy mi történik a 106 egyéni választókerületben.

2018. január 07. 10:55
Pápay György
Magyar Nemzet

„A 2018-as választás az egyéni választókerületekben fog eldőlni. Ez egy alternatív – és a kormánykritikus választók szempontjából némileg optimistább – megfogalmazása annak a ténynek, hogy jelenleg nem látszik, mi veszélyeztethetné a kormánypárt nagyarányú listás győzelmét. Akkor sem látszik, ha tudjuk, hogy a közvélemény-kutatók pár százalékkal rendre felülmérik a Fidesz támogatottságát. A 199 országgyűlési mandátumnak azonban kevesebb mint a felét osztják ki a pártlistára leadott voksok alapján – egészen pontosan 93-at –, míg a többi sorsa az egyéni választókerületekben dől el. Ahány ellenzéki jelöltnek sikerül győzelmet aratnia saját körzetében, annyival mérsékelhető a Fidesz parlamenti többsége. Bár a kormánypárt ma egy újabb kétharmadra is esélyesnek tűnik, 15-20 egyéni körzet elbukása esetén nem lesz alkotmányozó többsége, 40-50 körzet elvesztésével pedig egyszerű többsége is veszélybe kerülhet.

A 2018-as választás legfontosabb kérdése tehát az, hogy mi történik a 106 egyéni választókerületben, és ezek közül is kiemelten azokban a szoros vagy »billegő« körzetekben, amelyekben az ellenzéknek reális az esélye a győzelemre. Csakhogy a 2014-es választás tanulságai alapján láthatjuk, mi fog történni. Bár akkor összesítve többen szavaztak az ellenzéki pártokra, mint a Fideszre, utóbbi mégis kétharmados győzelmet aratott, mert az egyéni választókerületekben leadott szavazatok több versengő ellenzéki jelölt között oszlottak meg. Ezért vihetett el a Fidesz a 106 körzetből 96-ot, és jelen állás szerint ugyanez várható 2018-ban is. Összellenzéki együttműködésre semmi esély. Még a baloldali összefogás is csak kínkeservvel születik meg, és ahol baloldali, jobbikos és LMP-s jelöltek mérkőznek majd meg egymással, ott nevető sokadikként könnyen befuthat a fideszes induló. Mégis, miben reménykedhet a kormánnyal elégedetlen választó ebben a helyzetben?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2018. január 09. 09:05
"Mégis, miben reménykedhet a kormánnyal elégedetlen választó ebben a helyzetben?” pl.abban, hogy a negyedik Orbán-kormánnyal elégedett lesz.
Mutimi
2018. január 08. 10:13
Teljesség igénye és kommentár nélkül az 1949. évi XX. tv. (Alkotmány) módosulásainak időpontjai az 994-98-as ciklusban: 1994. október 7. 1994. december 5. 1994. december 10. 1994. december 11. 1995. június 4. 1997. július 30. 1997. október 1. 1997. október 31. Bankrendszer, közszolgáltatások, nyugdíjrendszer privatizációja, családtámogatásba vetett bizalom megrendítése. "Kiváltságot" visszaadhatsz. Ők tulajdonjogot ruháztak át. Volt amit garantált hasznot biztosító szerződéssel. Nézd, ezzel nem licitálni akarok. De olyan mértékben korlátozták be az ország működésének a kereteit, hogy most, két évtized múltán is cipeljük a terhét. Nem hogy konszenzus nélkül, de komoly tiltakozások ellenére tették. Múlhatatlan "érdemeik" vannak.
Területvédő
2018. január 07. 23:39
Ez a Pápay Simicska hangját közvetíti. A lecsúszott parazitáét, akinek úgy kell az állami csecs, mint egy csecsemőnek az anyja csecse. Ezért pedig semmi sem drága. Lényegében mindent zárójelbe tesznek. A szemkilövetést, az ország csődbe juttatását, eladósítást, az ország migránsokkal való elárasztását, minden létező dolog mindegy már ezeknek, minden arról szól, ne Orbán. Józan ésszel erre az abszurd akcióra nincs magyarázat, mert nincs ami indokolja ezt az őrült törtetést a hatalomért. Nincs ok váltani, mert jó irányba tartunk lényegében minden szempontból. Itt csak a mocskos egyéni érdekek diktálják ezt a piszkos, becstelen játszmát, amit az ellenzék folytat. Még azt se tudom mondani ezekre, hogy liberális felforgatók. Mert nem is liberálisok. Semmik. Hataloméhes őrültek leírhatatlan egóval, amiért ennek az országnak a stabilitását, jövőjét, mindenét hajlandók odadobni azért, hogy Orbánnak rossz legyen. A gonoszság, rosszindulat, önzés, szemétség, ami ezekben a kisszerű, piti lényekben van, az őszintén mondom, kétségbeejtő. Ha ezek jönnek, elbukunk nemzetként. VÉGÜNK. Bedarál minket a nyaugati kozmopolita vezetés, mert ezek a paraziták nem fognak ellenállni egy pillanatig sem. Sem Gyurcsány, sem Vona, sem Szél, sem Karácsony, egyik sem. Ezekkel VÉGÜNK. Ha megérted, megérted, ha nem, megtapasztalod.
Tatulus
2018. január 07. 21:14
Rákosi, Kádár, stb, elvtársak után szabadon:"Van remény elvtársak! Ha a "demokratikus" erők nem nyernek (ami szinte bizonyos), akkor feltétlenül a nemzetközi "demokratikus" erőkhöz kell fordulni. Számolhatunk a NATO demokratikus bevonulásával, hogy Orbán fasiszta rendszerét demokratikus erőink váltsák fel! Most még csak a lakosság 10%-a támogat minket, de utána már 99% fog! Aki nem, az a nép ellensége! Hajrá demokratikus erők! Meg egy kicsit a Jobbik is. (őket beolvasztjuk a DK-ba)" Az ellenzék vezetőinek napi álmodozása a választás eredményéről! A felébredés fájdalmas -aztán bilibe lóg a kezük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!