Autonómia újratöltve

2018. január 18. 19:24

Erősen a kilencvenes évek nacionalista hangulatát idézte fel a napokban lezajlott román–magyar nyilatkozatháború.

2018. január 18. 19:24
Czajlik Katalin
Új Szó

„Erősen a kilencvenes évek nacionalista hangulatát idézte fel a napokban lezajlott román–magyar nyilatkozatháború az erdélyi magyar autonómiatervezet kapcsán. A diskurzus legékesebb gyöngyszeme az azóta már lemondott Mihai Tudose kormányfő beszólása volt, melynek lényege, hogy lógni fognak azok, akik kiteszik Romániában a székely zászlót.

Bizony, EU-tagság ide vagy oda, Romániában mondhat ilyet egy kormányfő, annak semmilyen belpolitikai következményei nincsenek. Mert félreértés ne essék, a lemondásnak semmi köze az akasztásos kijelentéshez, sőt, a romániai magyar média szerint egyetlen romániai politikus sem tiltakozott ellene.

Figyelmet érdemel azonban a hazai magyar pártok hallgatása is az ügyben. Még a magát etnikai pártként definiáló MKP sem ejtett egyetlen szót sem erdélyi véreinkért. Elkerülte volna politikusaink figyelmét a kijelentés? Aligha. Sokkal inkább arról van szó, hogy az autonómia nálunk is vörös posztó, s pártjaink tudják, bármilyen szolidaritási nyilatkozattal azt kockáztatnák, hogy a szlovák politikum rájuk süti az autonomista, ergo irredenta billogot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. január 18. 21:53
Máshol lehet, hogy volt nacionalista hangulat a '90-es években, de Magyarországon sajnos nem volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!