„Civilek” vagyunk – miért érdekelnének minket a választások?

2017. december 03. 10:14

A civil szervezeteknek kell, hogy legyen valamilyen viszonya a választásokhoz és ahhoz a rendszerhez, amiben most élni kényszerülünk.

2017. december 03. 10:14
Udvarhelyi Tessza
Mérce

„A választás az egyik legfontosabb politikai pillanat minden állampolgár életében. Itt dől el, milyen ideológia és értékrend alapján fogják irányítani az országot, és az is, hogy a következő években kik lesznek az érdekvédelmi munkánk célpontjai – kiknek kell címeznünk a követeléseinket, kiknek a kezében lesz a megoldásokhoz szükséges erőforrások feletti ellenőrzés, kiket kell majd meggyőznünk és kikhez kell majd eljuttatnunk az üzenetünket. Ha ezt a lehetőséget elszalasztjuk, kulcsfontosságú döntésből és lehetőségből vonjuk ki magunkat.

De a 2018-as választásoknak ennél még sokkal nagyobb a tétje. Most nemcsak arról van szó, hogy melyik párt nyeri a választást, hanem arról, hogy mennyire betonozódik be a 2010 óta következetesen épített társadalmi és politikai kirekesztés és gazdasági kisemmizés, aminek a következtében ma sokkal több ember él Magyarországon szegénységben és elnyomásban, mint a rendszerváltás óta valaha. Ezt a rendszert a Fidesz nevű párt építette ki, de maga a rendszer nem pártpolitikai kérdés, hanem a társadalmi igazságosság és a magyar társadalom hosszú távú jövőjének a kérdése. A 2018-as választásokon valójában nem pártokra szavazunk, hanem vagy megerősítjük a NER-t vagy elutasítjuk azt.

 

Ebben a helyzetben a civil szervezetek, önszerveződések és társadalmi mozgalmak nem tehetnek úgy, mintha 2018 tavaszán nem történne semmi különös és minden menne a szokásos – elnyomó – kerékvágásban. Ha nem szeretnénk erőszakos eszközökkel vagy lázadással szembeszállni a NER ellen, akkor a folyamatos nyomásgyakorlás és érdekvédelem mellett a választás az egyik legnagyobb esélyünk, hogy megfosszuk korlátlan hatalmuktól azokat, akik miatt nem tudjuk elérni a céljainkat és sokszor még a munkánkat is alig tudjuk végezni.

A civil szerveződések nagyon sokféleképpen viszonyulhatnak a közelgő választásokhoz és nem szeretnénk megmondani, hogy kinek mi a feladata – ezt minden szervezetnek magának kell eldöntenie habitusa, céljai és missziója alapján. Az viszont biztos, hogy a civil szervezeteknek kell, hogy legyen valamilyen viszonya a választásokhoz és ahhoz a rendszerhez, amiben most élni kényszerülünk.

Vagyis rá kell szánniuk az időt és az energiát, hogy végiggondolják, mi lehet a dolguk, szerepük, üzenetük 2018 áprilisában és az azt megelőző időszakban. Lehet, hogy sok civil szervezet úgy fog dönteni, hogy semmit nem tesz, mert nem akar beszállni a »politikába« – ez is elfogadható álláspont (bár már önmagában ez a döntés is politikai), ha tudatosan alakították ki és nemcsak jobb híján alakult így.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. december 04. 10:05
Te civil én meg alezredes vagyok.
justiceforhungary
2017. december 03. 22:21
olyanok vagyok mint a gyilkos vírus az emberi testben ... de ti a saját fajotokra is halálosan veszedelmesek vagytok, mintha apró idegen lények ülnének a fejetekben és a fehér ember kiirtására ösztönöznének titeket
luisbathhelena
2017. december 03. 20:35
"akkor a folyamatos nyomásgyakorlás" Anyukám itt fehéren-feketén bebuktad az igen független "civil" mantrát. Sima ügynökök, politikai aktivisták vagytok csak "civil"-nek hazudjátok magatokat, ahelyett hogy pártot alapítanátok.
antioxi
2017. december 03. 19:01
"Civilek vagyunk" - Baromi nagy hazugság "Ezek" nem civilek, hanem jól fizetett politikai alkalmazottak, a munka adójuk George Soros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!