Külföldre kell menekítenem a gyerekeimet

2017. december 14. 16:40

Ha arra az agresszív és tahó légkörre gondolok, ami odahaza vár – és amitől olyannyira elszoktam a derűs és kedves kínaiak között – hányingerem lesz.

2017. december 14. 16:40
Péterfy Gergely
Librarius

„Reggel hétkor kelek – Éva már órák óta fenn van. Igyekszik titkolni, de ordít róla, hogy nagyon szeretne már otthon lenni. A gyerekek, a ház, a kert, meg a megszokott ritmusa. Megértem, hogy mindez hiányzik neki, én viszont, ahogy közeledik az indulás, egyre rosszabbul érzem magam. Semmi kedvem visszamenni. Egyedül az a kötelesség szól bennem, hogy Emma jövőre érettségizik, és addig nem érdemes már nagyobbat mozdulni, de ennyi az egész. Ha arra az agresszív és tahó légkörre gondolok, ami odahaza vár – és amitől olyannyira elszoktam a derűs és kedves kínaiak között – hányingerem lesz. Hogy is lehetne kedvem visszamenni egy országba, ahol feketelistán vagyok; visszamenni egy országba, ahol a náci kormánysajtó – hogy kínai metaforával éljek: a Kuomintang – mocskol; visszamenni egy országba, ahol a nyomort fejlődésnek, az acsarkodó gyűlöletet emberi méltóságnak, hisztérikus gőgöt pedig nemzeti öntudatnak nevezik, tudománynak hazudják a gyilkos babonát, a bosszúszomjas dilettantizmust pedig művészetnek. Ugyanakkor megacéloz valamennyire az a tudat, hogy családom egyetlen tagja sem érzett hazamenetelkor mást az utóbbi száz évben. Ugyanilyen viszolygással gondolt Áprily dédapám Dijonból az úri Magyarországra, Jékely nagyapám Bécsből a dögszagú szocializmusra. A célom ugyanakkor világos: nem akarom, hogy még egyszer a jövőben gyerekeim közül valaki is ezt érezze; ezért külföldre kell menekítenem őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2017. december 16. 12:29
Tedd azt, de lehetőleg még ma !!!! :D :D
akiaki
2017. december 16. 00:31
tragédia, hogy ettől menekül valaki ami itt van, hősöket kreálnak magukból, hogy ellenállnak és nem hódolnak be! hát szar!
mustarharmas
2017. december 15. 23:02
Hú, de utálom ezeket a rebegátokat...
barany
2017. december 15. 20:07
Hát ez megkapta a magáét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!