Így konszolidáltok ti!

2017. december 15. 08:20

Sem taktikai alapon nem lehet választani a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a „néppártosodó szélsőségesek” között.

2017. december 15. 08:20
Barkóczi Balázs – Böcskei Balázs
168 Óra

„Ami a Jobbik rezsimváltó jellegét illeti, ha csak az utóbbi pár hónapot nézzük: a párt műveltségi cenzus alapján felvetette a választójog korlátozásának ötletét, ifjúsági tagozata együtt vonul a transzparenseiken „fehér Európát” és iszlám holokausztot követelő lengyel szélsőségesekkel. Egyik parlamenti képviselőjük kitiltaná a „homoszexuális propagandát” a budapesti mozikból és a főváros utcáiról is. A sort hosszan lehetne folytatni, a lényeg az, hogy egy baloldali-liberális polgár számára a Jobbik nem nyújt közös normatív bázist, hiszen Vonáék a számára fontos értékeket többségében elutasítják.

A szürkezónás pártfinanszírozás, a fillérekért vásárolt plakáthelyek és a nevetséges kampányelszámolások nem csak a Jobbikot érintik, rendszerszintű problémákról van szó. De a rendszer további normális működése szempontjából az a természetes, ha nem mérlegelünk. Nem vonhatjuk kétségbe a számvevőszék büntetésének jogosságát olyan alapon, hogy a kampánypénzekkel és a pártámogatásokkal való trükközés az egész magyar politikát érintő gyakorlat. A Jobbik a Simicskával történő gazdasági együttműködéssel ugyanazt az utat követi, amelyet a korábban (és most is, csak más szereplővel) a Fidesz: politikai önérdeke miatt kész szemet hunyni az állami fejlesztések politikai-kapcsolati alapon történő kisajátításából összegyűjtött vagyon eredete felett, és miközben elszámoltatást vizionál, elfogadja egy közpénzből meggazdagodott oligarcha anyagi támogatását. Ezzel ugyanúgy korrumpálódik, mint a kormányzópárt. (A zavaros, nehezen visszakövethető orosz kampánypénzek ügyét e helyütt hagyjuk is, az külön elemzést igényelne.)

Ezzel egyúttal megválaszoltuk a harmadik kérdést is: sem érték-, sem taktikai alapon nem lehet választani a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a »néppártosodó szélsőségesek« között. A demokratikus oldal pártjai semmilyen esetben sem legitimálhatják sem a jelenlétükkel, sem a szavak szintjén a Jobbik által képviselt korrupciót és a mérsékeltség mellett jelenlévő szélsőséges ideológiát a Fidesz kormányzati szintre emelt korrupciójával szemben. Ha így tesznek, maguk is természetes elemeivé válnak annak a rendszernek, amely ezt a Fideszt és ezt a Jobbikot termelte ki magából, így járulva hozzá e rendszer konszolidációjához.

Hosszú távon politikailag a választóknak egyértelműségekre, a világos határok felhúzására van szükségük. Ezért a fő kérdésre a válasz „nem”, nincs közös tüntetés a Jobbikkal.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2017. december 17. 23:25
Balázs,Balázs! Félreértettétek. A "hasznos hülye" nem azt jelenti,hogy nektek hasznos.
tango47
2017. december 16. 12:11
Az emberek többsége úgy gondolja, mint a poszt írói, ezért nem érte el még egy menza-tüntetés létszámát sem a fáklyás felvonulás.
Toledo
2017. december 15. 15:09
"a párt műveltségi cenzus alapján felvetette a választójog korlátozásának ötletét, ifjúsági tagozata együtt vonul a transzparenseiken „fehér Európát” és iszlám holokausztot követelő lengyel szélsőségesekkel. Egyik parlamenti képviselőjük kitiltaná a „homoszexuális propagandát” a budapesti mozikból és a főváros utcáiról is" Micsoda szörnyűségek! Válasszanak értékrend nélküli, könnyen megvehető primitív műveletlen emberek, legyen a fehér keresztényből iszlám boxos Európa, áradjon a buzi propaganda minden pesti utcán! Ez lesz ám a ballibsi kánaán! A majdnem tőkéletes ballibsi demokrácia! Csak nehogy megérjem!
Megtalálta
2017. december 15. 12:24
Ez egy nagyon bő lére eresztet, sok szempontból felesleges agymenés, elmélkedés a balliberális elefántcsont-toronyban, hogy vajon a Jobbik mit képvisel. A Jobbik jelen pillanatban nem képvisel semmit. Egyáltalán nem lehet tudni, mit akarna kormányon. Persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy esetleges nagykoalícióban mi az a politika, amit sikeresen tudna képviselni, mi az a politika politika, ami mellett mindenképp kitartana, de ezek másodlagosak ahhoz képest, hogy ha csak pár év távlatában nézzük, vagy akár a szervezeten belül nézzük, akkor nem látni következetes mondanivaló szinte semmiben. Lóbálják a korrupciós-diktatúrás bunkót, jobb híján, mint a bukott baloldali pártok, és nagyjából ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!