Túlvilágra várva: A magyar újbal lehetőségei

2017. november 16. 08:45

Aki azt állítja, hogy a marxista rendszerek által okozott erőszak összehasonlíthatatlan a kapitalista rendszerek által okozott erőszakkal, az liberális.

2017. november 16. 08:45
Tóth Olivér István
Mérce

„Ha pedig az állam a piaci viszonyok őrzője, a marxista üzenet pedig éppen a piaci viszonyok meghaladásával elért igazságosság, akkor érdemes újragondolni a baloldal a munkásmozgalom forradalmi múltjához fűződő viszonyát. Tényleg mindenki, aki feltételezni meri, hogy az eddigi sikeres marxista forradalmaknak esetleg közük van a marxizmushoz az a baloldal sírásója, vagy pusztán ostoba? Tényleg az-e a marxizmus sikerének a receptje, hogy az államhatalom működésével konformmá tesszük? Vagy esetleg fel lehetne vállalni, hogy a forradalom a marxizmus lényegéhez tartozik, a létező forradalmi kísérletek pedig – a minden létező politikai jelenségnek osztályrészül jutó – tökéletlenségükkel együtt marxista kísérletek voltak.

Ez nem azt jelenti, hogy azzal kell kampányolni, hogy a marxista mozgalom újra akarja nyitni Recsket, ahogyan a liberális oldal sem kampányol azzal, hogy újra be kell vezetni a gyerekmunkát. A népirtások és totális diktatúrák valóban szörnyű fejezetei a forradalmi marxizmusnak, azonban ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ezek nem a marxizmus fejezetei. Ami a kísérletekben emancipatorikus és sikeres volt, azt büszkén fel kell vállalni, ami pedig szörnyűséges és embertelen volt, az hibaként el kell utasítani és tanulni belőlük, hogy ezek a hibák ne ismétlődhessenek meg. A múlt forradalmi rendszereit nem reprodukálni, hanem kijavítani kell.

Azonban aki azt állítja, hogy a marxista rendszerek által okozott erőszak összehasonlíthatatlan a kapitalista rendszerek által okozott erőszakkal, az liberális. Ha a népirtás és éhezés rosszabb, mint a kapitalista rendszer által nap mint nap rendszerszinten és az egész földgolyón kiváltott gyilkosságok, háborúk és éhezések, ha a kényszermunkatábor rosszabb, mint a sweatshop és a gyerekrabszolgaság, ha az utazási tilalom rosszabb, mint az emberkereskedelem és a prostitúció, ha a titkosrendőrség rosszabb, mint a drónháború, ha a hiánygazdaság rosszabb, mint a kolerajárvány, a drogkartellek uralma, a dohányipari és fast food lobbi által kiváltott közegészségügyi katasztrófák, akkor tényleg nincsen értelme forradalmat csinálni. De akkor nem Marxot kell olvasni, hanem belépni a Momentumba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2017. november 16. 18:12
"Túlvilágra várva: A magyar újbal lehetőségei" Vegyétek be a Kuncze-féle varázskapszulát és akkor nem kell sokáig várnotok.
Tündér_Lala
2017. november 16. 15:05
Oh mennyi tudálékoskodó marha van a földön... A marxistákat és a neolibsiket dobjuk ki a szemétbe (a Momentummal együtt), a kapitalistákat pedig rendszabályozzuk meg féktelen kapzsiságukban. Ennek még mindig több értelme van, mint a cikkban összehordott förmedvénynek és talán kivitelezhetőbb is.
pollip
2017. november 16. 12:48
Mit össze nyugoskodnek, nyafognak a ballib médiák:-) mi lesz itt még tavaszig. Gyűjtsünk pzs-re.
aaabbbccc
2017. november 16. 12:47
" A népirtások és totális diktatúrák valóban szörnyű fejezetei a forradalmi marxizmusnak, azonban ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ezek nem a marxizmus fejezetei. Ami a kísérletekben emancipatorikus és sikeres volt, azt büszkén fel kell vállalni, ami pedig szörnyűséges és embertelen volt, az hibaként el kell utasítani és tanulni belőlük, hogy ezek a hibák ne ismétlődhessenek meg. " ebben a mondatban a marxizmust ki kell cserelni a nemzeti szocializmusra ez megnezni, elfogadhato-e A népirtások és totális diktatúrák valóban szörnyű fejezetei a nemzeti szocializmusnak, azonban ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ezek nem a nemzeti szocializmus fejezetei. Ami a kísérletekben emancipatorikus és sikeres volt, azt büszkén fel kell vállalni, ami pedig szörnyűséges és embertelen volt, az hibaként el kell utasítani és tanulni belőlük, hogy ezek a hibák ne ismétlődhessenek meg. voltak kis hibak de voltak eredmenyek is ?????? anyatok picsajat, ez ugyanugy elfogadhatatlan a nemzeti szocializmus mind a marxizmus eseten a tomeggyilkossag tomeggyilkossag marad
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!