Bukásomról

2017. november 17. 19:17

Nem a saját koalícióm döntött meg, hanem a bűneim a liberalizmus elvei ellen.

2017. november 17. 19:17
Napoleon Bonaparte I.
Napi Maxima

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 

„Nem a saját koalícióm döntött meg, hanem a bűneim a liberalizmus elvei ellen.”

Napoleon Bonaparte I.: Elbán, 1814

Napoleon Bonaparte (1769-1821) francia politikus, hadvezér 1804 és 1814/15 között francia császár.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
klauka888
2017. november 19. 18:51
Mivan srácok, közel a vége, már a nekrológot írjátok?
puszika
2017. november 18. 11:28
Honjaim!! Már Ő is tudta!!!
Zokni
2017. november 18. 09:06
Nem tudom, minek idézik ezt. Napóleon maga volt a szabadság megszüntetője. Diktatúrára törekedett. Ebben az összefüggésben ez nem egy attitűd, egy ideológia elleni felszólalás, amit Szerk. nyilván bele akar érteni, hanem valóban, a szóban is belefoglalt üzenet, a szabadság elleni vétség miatti bűntudat kifejeződése.
Akitlosz
2017. november 17. 21:22
Inkább csak a rossz stratégia. Ha Angliát és Oroszországot békén hagyta volna, akkor az egész maradék Európában ő lehetett volna a megmondó ember. A világ legnagyobb szárazföldi hadserege volt az övé, ha nem fagyasztotta volna meg a katonáit Oroszországban, akkor sohasem győzték volna le. Waterloonál még akár győzhetett volna, de addigra már az erőviszonyok nagyon megváltoztak, úgyhogy az oroszországi hadjárattal lett végleg elrontva. Annyi veszteség pótolhatatlan. Mindenesetre visszafordíthatatlan hatást gyakorolt az emberiség történelmére, a mai kor számtalan jellemzője neki köszönhető. Az összes francia forradalmi és császári reform, felfedezés, fejlesztés az egy szem naptárreform kivételével máig él és hat. Az európai kontinentális jogrendszer, a konzervek, a köztisztaság, szemétszállítás, a jobb oldali közlekedés, a mértékegységeink (liter, gramm, méter) mind jó részben neki köszönhető. Na és persze a Napoléon arany még ma is jobb pénz az összes jelenlegi pénznél. Sokkal megbízhatóbb, és sokkal értékállóbb. Illetve az értékálló, míg a mai pénzek nem azok. Kár, hogy akkoriban a döntéshozó magyarok nem hallgattak rá, történelmi lehetőséget kínált Magyarországnak a szabadsága és a függetlensége visszaszerzésére. Napoléon legalább érdemes is volt a koronára, nem úgy mint akik csak megszülettek, de semmit sem tettek érte. Franciaország sem előtte sem azóta nem volt nagyobb és befolyásosabb ország, mint I. Napoléon idejében. Pont ez az 1814-es idézet? Akkor egy kicsid vagy nagyon a padlón volt. De aztán 1815-ben még egyszer utoljára felszállt és megvillantotta a karmait. --- Kitűnően mutatja az újságírók lelkivilágát és jellemét, hogy mit is írtak ugyanazok az újságírók ugyanabban az újságban. 1815. március 9. A szörnyeteg megszökött száműzetésének helyéről 1815. március 10. A korzikai emberevő Cap Juannál partra szállt 1815. március 11. A tigris megjelent Gapnál. Minden oldalról csapatok érkeznek, hogy megállítsák az előrenyomulását. Véget ér szánalmas kalandja, és arra kényszerül majd, hogy a hegyekben bujkáljon. 1815. március 12. A szörny eljutott Grenoble-ig 1815. március 13. A zsarnok most Lyonnál tart. Ahol megjelenik, rettegés lesz úrrá az embereken 1815. március 18. A trónbitorló megkísérli, hogy 60 órás meneteléssel elérje a fővárost 1815. március 19. Bonaparte erőltetett menetben halad, de lehetetlen elérnie Párizst 1815. március 20. Napóleon holnap érkezik Párizs falai alá 1815. március 21. Napóleon császár Fontainebleau-nál áll 1815. március 22. Tegnap este őfelsége, a császár hivatalosan is elfoglalta helyét, és beköltözött a Tuileriákba. Az emberek leírhatatlanul boldogok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!