Balsors

2017. november 03. 15:00

Alig négy évtizede, a hetvenes évek közepén még a legtöbb uniós országot szociáldemokrata pártok vezették.

2017. november 03. 15:00
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Alig négy évtizede, a hetvenes évek közepén még a legtöbb uniós országot szociáldemokrata pártok vezették. Ma már inkább ennek az ellenkezője mondható, a balközép pártok Európa-szerte visszaszorulóban vannak, és néhány országban olyan gyalázatosan szerepeltek, hogy a jövőjük is megkérdőjeleződött. Így Franciaországban, ahol a szocialista párt az ez évi választásokon hat százalékot ért el szemben a megelőző választás 28 százalékával, és Hollandiában, ahol támogatottságuk 25-ről hat százalékra esett vissza.

De a német szociáldemokraták is katasztrofális vereséget szenvedtek, a szavazatok mindössze 20,5 százalékát kapták, szemben a korábbi választások 26 százalékával.

A balközép pártok még a szociáldemokrácia fellegvárának tekintett skandináv országokban is erőteljesen visszaestek, a Svéd Szociáldemokrata Párt például a legutóbbi, 2014-es választásokon 31 százalékot ért el, szemben a korábbi fél évszázad 40 és 50 százalék közötti eredményeivel. Az olaszoknál viszont ilyesmi elő sem fordulhatott volna, hiszen a százéves múltra visszatekintő szocialista párt – korrupciós botrányból kifolyólag – már 1994-ben feloszlott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!