A kereszt, ami sértő

2017. november 12. 09:47

Igen, ez Európa. A Kereszt. Viseljük. És nem engedjük levenni, mert a mi terhünk.

2017. november 12. 09:47
György Attila
Magyar Idők

„A kereszt régebbi, mint a kereszténység, már a kőkorszaki barlangokban jelen van, mint a négybe osztott mindenség, lehet horgokat rakni rá, lehet kettős kereszt, lehet hármas, lehet jeruzsálemi: de kereszt. Ennek az Európának a jelképe. Amit mi szeretnénk annak hinni: de nem. Csak mi vagyunk Európa, itt, a kicsi kisbetűs európa közepén, kicsi országok, kicsi falukkal, karcsú templomokkal és erődtemplomokkal, de a tornyon ott a kereszt.

Amúgy a lakóházaknál is. Mert megvéd. Villámlástól, istennyilától és ettől az őrülettől is. Amikor már az is bűn lassan, ha az ember keresztbe teszi a lábát. Keresztbe teszi a kezét. Keresztet már csak az vet harangszókor, aki teljesen elvetemült európai kövület. Ilyenkor köszönünk egymásnak. Kenyérre még a rendes ember keresztet rajzol, mielőtt megszegi.

Igen, ez Európa. A Kereszt. Viseljük. És nem engedjük levenni, mert a mi terhünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. november 12. 17:56
először is: ismerem Attilát, az nagyon gyenge kifejezés, hogy nem keresztény. Egy alkoholista kocsmatöltelék, az inkább jellemző rá. másodszor: a kereszt ledöntését éppen most ünnepeljük, a reformációnak köszönhetően. Faragott kép, meg tízparancsolat, tudjátok. Harmadszor: a franciák egy több, mint 100 éves törvény miatt kapják le azt a keresztet. Nem a muszlimok miatt, hanem azért, mert szerintük a vallási jelképek helye a vallási épületekben van. S utoljára: aki a külsőségekben akarja megélni a hitét, még ma is megteheti: még kettős keresztes vibrátort is lehet vásárolni, akinek arra van ízlése.
Conduct
2017. november 12. 17:06
Úgy bizony.A keresztet magunk elött tartva mint a keresztes hàborùkban minden gazsàg keresztèny cselekedettè vàlik.Lòf@szt!!!!!
Senye Péter
2017. november 12. 12:25
Első lépésként, katolikusok vessünk keresztet templom és útszéli Krisztus-kereszt előtt (Adyt követve protestánsok is megtehetik).
Pelso j.
2017. november 12. 12:23
"nem engedjük levenni," OK. Ez mit jelent pontosan, gyakorlatban? Vagy csak írogatsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!