Miért nem érdemes a régi balos pártokra szavazni?

2017. november 27. 15:55

A magyar közgondolkodás reménytelenül kollektivista.

2017. november 27. 15:55
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A magyar közgondolkodás reménytelenül kollektivista: köz alatt értve a kritikus tömeget és a közről való gondolkodást is. Még egyszer, ez azért lehet, mert a nemzetet a modernizációellenességbe eső függetlenségi (etno-)nacionalizmus hozta létre a XIX. században, és amikor a közösségről gondolkodunk vagy a közösségre vonatkozó döntéseket hozunk, akkor a kritikus tömegünk nacionalista-kollektivista, sérelmi-védekező (és újabban támadó), terméketlen módon gondolkodik akár a személyek köznapi individualizmusa (vagy inkább egoizmusa) ellenére is. Innen az ország tragédiája: a közös cselekvés képessége mindig alatta marad a személyes képességek és igények összegének. Ezt használja ki és erre erősít rá Orbán és a mai helyzet, ez utóbbi annyiban, hogy a személyesen sikeres, versenyképes polgárok – akár Nyugaton iskoláztatott gyerekekkel és egyébként világos, modern gondolatokkal – is szavaznak a Fideszre csak azért, mert a nemzeti vagy közérdeket benne látják megtestesülni. Skanzenesítik az országot. Röviden, a versenyképes és a versenyképtelen honfitársaink is nemzeti érzületből szavaznak a nemzeti közösség és az ország érdeke ellen (!).

Mármost a régi (balos) ellenzék a puszta szociális demagógiára lévén csak képes ezt sosem fogja tudni überelni, vele az ország sosem fog túljutni ezen az állapoton. Alacsony legitimiációjuk miatt ha akarnának se volnának képesek meghonosítani egy hiteles modernizációs logikát, amely kivezet ebből a csapdából – minden rájuk adott szavazat egyszerre veszteség a választásokon és az ország jövője szempontjából. A helyes szavazat mindenképpen az ellenük való szavazás (is), és csak másodsorban amiatt, hogy közben jelentős részben maguk is korruptak és vezetőik egy része a Fideszért dolgozik. Stratégiailag nem érdemelnek semmit.

A hatékony ellenzéki szavazó ma az LMP, a Momentum és – tényleges ellenzékisége okán – a Jobbik háza táján található és ösztönzök mindenkit, hogyha legalább a jövőt szem előtt tartja, szavazzon ezekre. Ennek ellenére nem hiszem, hogy – megint csak hasonlóan a kádárizmuséhoz – az orbánizmus vége is elkövetkezhetne a fideszes pártelit feltöredezése és a Fidesz felbomlása, majd egy részének egy utódpártba való való átmentése nélkül. A mai párt túlságosan beleette már magát a magyar társadalomba ahhoz, hogy egyszerűen, parlamentáris ellenzék útján le lehessen váltani. Megkockáztatom, orosz rendszerváltásra is szükség lehet (megint), ha a magyart sikerre akarjuk vinni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pneumaticus
2017. november 28. 22:31
Béndek úr! Történelem egyes! A magyar reformkor hogy lett volna modernizáció-ellenes?! Hiszen Szêchenyi volt a motorja! Rémlik valami gazdasági-kulturális-infrstrukturális műveiből? Ezen kívül a magyar nemesi országgyűlés önként döntött a jobbágyság eltörlése mellett. Béndek úr, ejnye... Kevesebbet írni, többet olvasni.
peninsulavaldes
2017. november 28. 13:03
ki akar rájuk szavazni?
Peter8811
2017. november 28. 06:26
Azért nem érdemes baloldali pártra szavazni mert a társadalmi igazságosság jegyében elveszik a mások tulajdonát, lásd: földreform, Bokros Lalyos panamai nyugdíjreformja, aztán szétosztják maguk között, aztán csak néznek ki bután a nagy szőrös őzike Lenin szemeikkel a fejükből. Béndek te is ilyen vagy.
Nuttika
2017. november 27. 23:55
"ez azért lehet, mert a nemzetet a modernizációellenességbe eső függetlenségi (etno-)nacionalizmus hozta létre a XIX. században" Na ki bukott meg történelemből érettségin? "versenyképes és a versenyképtelen honfitársaink" Először nem tudtam, kire érted, hogy "versenyképtelen honfitárs", aztán elolvastam ezt a kutyvaszt és rájöttem, hogy magadról beszélsz. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!