Toronyórák, zsebórák

2017. november 06. 09:01

A protestantizmusban már ott szunnyad a liberalizmus, a polgárság és a nemzetállamok ideológiája, ebből lett mára a „gendertudomány” és a 72-féle nemi identitás, vagyis a halál előszobája.

2017. november 06. 09:01
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Idők

„Csak az a baj, hogy ha az ember elég ideig bíbelődik valamivel, akkor a legcsodálatosabb, legnagyszerűbb eszméből, ideológiából, hitből is képes tökéletes idiótaságot fabrikálni. A protestantizmusban már ott szunnyad a liberalizmus, a polgárság és a nemzetállamok ideológiája, ebből lett mára a »gendertudomány« és a 72-féle nemi identitás, vagyis a halál előszobája. A protestantizmus útját pedig a kezdeti 1517-es évszámtól még két ’17-es évszám jelöli ki. Kétszer kétszáz év, és eljutunk a végső borzalomig.

1717-ben Londonban megalakul az első szabadkőműves nagypáholy, a »Lúdhoz és Rostélyhoz« névvel, és immáron a felvilágosodás jegyében felvetődik a szekularizáció akarása, a protestantizmus kiszorításának igénye a »hétköznapi életből«. E folyamat egyik betetőzése a rettenetes 18. század végén a nagy francia forradalom, amikor is 1793-ban a konvent bezáratja a templomokat, és megtiltja a népnek, hogy halottainak kereszt alakú fejfát vagy síremléket állítson. S amikor ez ellen kitör a lázadás Vendée-ben, akkor a jakobinusok ötvenezer polgárt és parasztot mészárolnak le a »szabadság zsarnokságának« nevében.

S újabb kétszáz évvel később, 1917-ben pedig elnyeri végső formáját az elmebaj, és létrejön a világ első ateista, istentagadó szörnyállama, a kommunista Szovjetunió. Persze végül a zsebórák, az »idő pénz« világa bedarálja azt is, hála istennek – ha még szabad ilyet mondani. És most itt állunk a globális tőkés világgazdaság világának iszonyatában, ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, és a szemünk előtt pusztul el minden, amit egykoron Európának gondoltunk. Fel kell tennünk a kérdést: nem jött el az ideje egy újabb reformációnak?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2017. november 07. 04:17
Kimaradt a cikkből az egyik legfontosabb esemény, mégpedig a könyvnyomtatás megjelenése, amely elvette a kolostorokban szorgalmasan körmölő barátok privilégiumát, az írás-olvasást. Ez párosult a Biblia "népnyelvi" lefordításával, így a pór nép füléhez is eljutott az abban leírtak. Ez azt eredényezte, hogy sokan rájöttek, mekkora különbség van az "evangéliumokban" - persze csak az a négy, amelyeket egy "pogány" császár, Konstantin, határozott meg - és a prédikációkban. Lehet, Luther komolyan gondolta igehirdetését, de nagyon hamar ő is úgy döntött, a népfelkelést le kell vernie, amit meg is tett. (Sajnos elfelejtettem a nevüket, de aki akar nézzen utána.)
koronaszepe
2017. november 06. 22:35
Tudod, mi a halála előszobája, Zsolt? Fél deci unicum egy üveg sörrel kísérve. Naponta többször, ahogy szoktad...
Akitlosz
2017. november 06. 16:55
Amióta államok léteznek azóta a nagy többségük mindig is nemzetállam volt, már az ókorban is. Államot ugyanis kevés kivételtől eltekintve egy adott földrajzi területen többségben lévő vagy domináns nemzet hoz létre és tart fent. Ha nincsen meg valami erős kötődés az állam polgárai és az állam között, akkor az az állam nem maradt fent, vagy szétdarabolódik vagy gyökeresen megváltozik más nemzeté lesz. Magyarország már 896-tól Magyarország magyarul. Az a teória, hogy a nemzetállamok csak kb. 200 évesek megalapozatlan és hamis. Az egyik első civilizáció ókori Egyiptom is nemzetállam volt már, az egyiptomiak országa, nem valami nemzet nélküli vagy nemzetek feletti izé.
Agnieszka
2017. november 06. 13:46
Szerintem ez egy szép és érdekes cikk volt. Vannak ennek az világnak olyan helyei, ahová nagyon is kéne egy új Reformáció. Nekünk itt, többségünkben, nagyon megfelel a régi. A katolikusoknak meg nyilván megvan a véleményük róla, hogy ennyire, azt nem is hittem volna, mert a protestánsok, mondjuk, 50 év alatt, nem kis mértékben revideálták az álláspontjukat, ami alatt azt értem, h. míg gyerekkoromban a Reformáció Emlékünnepén leginbkább a gályarabokról és az erőszakos ellen reformációról hallottunk, később ezt fölváltotta az önmagunk reformációjára fölhívás, mint a jobbulás javasolt útja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!