Katalán–spanyol kelepce

2017. október 30. 08:59

A radikálisok büszkén és nyílegyenesen vezetik a szakadék felé Katalóniát.

2017. október 30. 08:59
Sobieski Tamás
Magyar Nemzet

„A függetlenség pénteki kikiáltásával azonban az egyértelműen kiderült, hogy a függetlenségpártiak egyáltalán nem készültek fel az önállóságra. Nemhogy pénz nincs – vagyis nemzetközi elismertség híján hitelezés –, hivatalnoki apparátus sincs, amely ügyeket intézne, mert a lakosság többsége tart a madridi büntetőintézkedésektől. Arról nem is beszélve, hogy a kaotikus október 1-jei népszavazás el nem ismert eredményével szemben esze ágában sincs elszakadni.

A radikálisok ennek ellenére büszkén és nyílegyenesen vezetik a szakadék felé Katalóniát, amelyet a mérsékelt nacionalista Artur Mas öt éve, az önrendelkezési folyamat kezdete óta még dagadó vitorlájú hajóhoz hasonlított. Akkor még valóban jól ment a gazdaságnak, mert az érdekelt gazdasági és pénzügyi szereplők remélték, hogy csak megegyezik egymással a két fél. Mas is azt ígérte a naiv katalánoknak, hogy a befektetők egymás sarkát fogják taposni, ha leválnak Madridról. Napnál világosabban kiderült azonban a szabályosnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető függetlenségpárti referendum óta, hogy a fordítottja az igaz – a cégek hanyatt-homlok menekülnek Katalóniából. Már csak az hiányzik, hogy a pánik a lakosokon is eluralkodjék, és ők is kezdjék kivenni a pénzüket, csődbe taszítva nemcsak a katalán, hanem a spanyol pénzügyeket is. Madridnak azért is nagy a felelőssége, mert erőt is fel kell mutatnia – az EU-nak és saját lakosainak is –, de az október elsejei durva rendőri fellépéseket is kerülnie kell.

És miközben szaporodnak Rajoy ősz hajszálai, hogy egyben tartsa országát, Brüsszel sem túl segítőkész: bár rutinszerűen támogatásáról biztosítja az ország egységét, inkább az érdekli, hogy Madrid időben küldje el a jövő évi költségvetés tervezetét. Az egyszerű elemzőben ilyenkor felvetődik a kérdés: igazából kinek az oldalán áll az Európai Unió?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. október 30. 14:34
2 éve még Vona is az volt! Fordult a koczka S'lé elvtárssal, s Deli R(I)um Plakát lett belőle!
Akitlosz
2017. október 30. 13:42
"Az egyszerű elemzőben ilyenkor felvetődik a kérdés: igazából kinek az oldalán áll az Európai Unió?” Egyikén sem. Hiba lenne túl hamar túl nagyon elköteleződnie. Ha független lesz Katalónia, ha nem az EU-nak így is meg úgy is az az érdeke, hogy a terület az EU része maradjon, ezért egyik fél mellett sem célszerű nagyon elköteleződnie. A birodalom provinciáinak a belső határai nem olyan fontosak. Az EU-nak nem az a fontos, hogy hol húzódjanak a tagállamainak a belső (EU-n belüli) határai, hanem az, hogy ne veszekedjenek egymással a tagállamai az országhatárokon. Mivel békés, demokratikus, alkotmányos módszer máig sem lett kidolgozva a világban az országhatárok megváltoztatására, ma is inkább csak háborúktól, erőszakkal változnak meg az országhatárok, ezért továbbra is a határok megváltoztathatatlanságáról papolnak, meg a területi egység fenntartásáról. A népek önrendelkezési joga meg el van felejtve. Kivéve persze, ha az Amerikai egyesült Államoknak éppen más az érdeke.
drkovax
2017. október 30. 10:20
1. A spanyol királyságban több különböző szuverenitás él egymás mellett jelenleg: a spanyol (kasztíliai) nemzet , a baszk nemzet és a katalán nemzet (tovább is van/lehet, de az már innen nem látszik jól). 2. A spanyol alkotmány épp úgy képezheti vita és európai vizsgálat tárgyát, mint ahogy a magyar képezte (ha a spanyol mégsem, akkor hivatali hatalommal való visszaélésért büntető eljárást kell indítani - és a súlyának megfelelő ítéletet kell hozni - a magyar alkotmány vizsgálatát kezdeményezőkkel szemben) 3. A spanyol történelem is van annyira zavaros, és vannak anyira összekuszálva a szálak és oldalak, hogy kívülről ne lehessen érvényesen állást foglalni
tom hagen
2017. október 30. 09:28
radikális, mérsékelt nacionalista, populista vs nácik...... mindenki csak dobálózik jelzőkkel, meg szavakkal. meg izgul a bankokért. holott magára a jelenségre kell figyelni és elgondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!