Még a magyar történelem cigány hősét is szegregálná Balog Zoltán

2017. október 11. 11:25

Puczi Béla és társai tette nem a cigányság dolga, a cigányság emléke, hanem a magyar történelem része. Puczi Béla nem csak a cigányság hőse, hanem a magyaroké.

2017. október 11. 11:25
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„A hétvégén a Roma Büszkeség Napja után akartak emléktáblát avatni Puczi Bélának a Nyugati pályaudvarnál. Puczi a 90-es marosvásárhelyi pogrom egyik hőse volt, aki a környékbeli magyar cigány társaival együtt sietett a városban megtámadott magyarok védelmére, a városba szállított és leitatott román parasztokkal szemben. Itt született a híres mondat: »ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok«. Az emléktáblát nem sikerült végül kirakni, mert a MÁV szerint csak olyan embernek jár tábla, aki a vasúti közlekedéssel kapcsolatos eseményben vett részt. Puczi pedig ilyenben nem vett részt, csupán a Nyugati Pályaudvaron élt hajléktalanként, és dolgozott: a parkolóhelyeket foglalta. Puczi története a magyar állam szégyene. Ugyanis Puczit a marosvásárhelyi események után 9 hónapra előzetesbe rakták, a rendőrök meg is verték. Ezután menekült Puczi Magyarországra, ahol 10 évig még a menekültstátuszt se kapta meg, és az állampolgárságot is csupán 2009-es halála után. Így bánunk a hőseinkkel.

Tehát nem sikerült emléktáblát avatni Puczinak, de Balog Zoltán – aki 2010-ben még posztumusz díjat adott a Terror házában Puczinak – előlépett megoldandó a helyzetet. Közölte, hogy majd talán lesz emlékmű, ő tud is egy jó helyet. A nemsokára felépülő cigány kulturális központ fala.

Hát nem. Pontosan erről van szó. Puczi Béla és társai tette nem a cigányság dolga, a cigányság emléke, hanem a magyar történelem része. Puczi Béla nem csak a cigányság hőse, hanem a magyaroké. Meg nem mellesleg ő a Nyugati pályaudvaron lakott, és ennek van jelentősége, mert nem ezt érdemelte volna. De így volt, és erre emlékezni kell.

Balog javaslata, hogy a magyarság cigány hősének majd a cigány intézményben legyen emléktáblája, kb. annyira korrekt, mint ha egy Sütő András emlékművét a román követségbe akarnának küldeni, mert hát román állampolgár volt. Ha Puczi Béla kész volt hetekig veretni magát a román rendőrökkel (volt társa, aki nem sokkal szabadulása után meg is halt), akkor talán mi is tartozunk neki annyival, hogy elismerjük a magyarságát, ami nagyon úgy tűnik, neki fontos volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2017. október 14. 17:04
Jámbor úr! kinek lehet emléktáblája a MÁV területén? nézzen utána!
1120
2017. október 11. 20:35
Te tényleg ennyire hülye vagy? Nem a Balog miatt nem kerülhetett az emléktábla a Nyugati pu. területén felállításra, hanem a MÁV nem engedte!
1000bocs
2017. október 11. 14:48
KettősBandi visszatérő agymenésének csak egy magyarázata lehet: valószínűleg a "támogatás" útját a köreikben megkönnyíti ha sokat ír mindenféle kissebbségekről akiket elnyomnak. Ergo találni kell elnyomást, vagy ha az nincs legalább valamifépe sérelmet, de ha senki sem sértődik meg akkor is felmutatni valamit amin megsértődhetnének! Ennek a szemellenzős belemagyarázásnak csak ez lehet az oka. Arra ugyanis gondolnise merek, hogy a Bandi ennyire ostoba, szemellenzős, indulatvezérelt hiszticsomag.
Berecskereki
2017. október 11. 13:24
"Ezután menekült Puczi Magyarországra, ahol 10 évig még a menekültstátuszt se kapta meg, és az állampolgárságot is csupán 2009-es halála után. Így bánunk a hőseinkkel." Így bánnunk?! Ezek szerint a szerző is balliberális. Na ja! Így bántak a balliberális kormányok, mert szerintük 23 millió román van és egy magyar sincs Erdélyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!