Ha a túl sok sorosozás visszaüt

2017. október 27. 15:25

És akkor az történt, hogy annyira ő lett a minden rossz megtestesítője és a Sátán szövetségese, hogy egyre többen már nem csak legyintenek rá mosolyogva, hanem a végén még meg is sajnálják.

2017. október 27. 15:25
Szilvay Gergely
Mandiner

Ez is biztos Soros miatt van – hangzik el a mondat egyre több társaságban. Akiknek a száját elhagyja, általában félreérthetetlen módon tudatják hallgatóságukkal – gúnyos nézés, félmosoly, ilyesmik, esetleg mély sóhaj – hogy legyintőleg értették, amit mondtak. 

Nekem sok mindent bevesz a gyomrom, kampányt, hatalomtechnikát, kompromisszumkényszereket, pragmatizmust. Mivel mindenféle plakát mellett úgy megyek el, hogy nem igazán veszem észre, ez történik a Soros-plakátokkal is. Nagyvárosban élek, immunis vagyok a hirdetésáradatra, beleértve a politikai kampányokat is.

Nem is kívánnék semmit sem tanácsolni a döntéshozóknak – főleg nem ingyen (ingyen tanácsot adni, az volna aztán az igazi értelmiségi lúzerség). Egy valamire azért felfigyeltem az előző hónapokban. 

Van itt nekünk Soros György, aki ücsörög New York-közeli kastélyában, nyolcvan felett. Műveiben aprópénzre váltotta Karl Popper társadalomromboló elveit, szétspekulálta magát, aztán vagy lelkiismeretfurdalásból, vagy más indokból – amellett, hogy tovább spekulált – elkezdett humanitáriuskodni. Támogatta a drogliberalizációt az Egyesült Államokban, kéretlenül terveket írogat az EU-nak, az Izrael-párti amerikai szervezetek és az amcsi jobbosok utálják – hiába zsidó származású, egy fityinget nem ad zsidó ügyekre –, úgy támogatja alapítványain és szervezetein keresztül a demokráciát, hogy láthatatlan.

Ügyeit nem futtatja választásokon, nem választott civileken át pénzeli elképzeléseit, s kijelenti, hogy mindenét feltenné, hogy leváltsa George W. Busht. Semmiféle demokráciatámogatásról nincs szó tehát, Soros egy ideológiát támogat, néha demokratikus választásokon induló pártok, máskor civil szervezetek pénzelésével. Keresztbe tesz a szuverenitásnak, és miközben átláthatóságot kiált, ő maga teljesen átláthatatlan (pénzügyileg).

Szidja a kapitalizmust, miközben ő maga a spekuláns kapitalista karikatúraszerű figurája. Egy francia bíróság például 2,3 millió dollárra büntette bennfentes kereskedésért. Az érdekli az oknyomozókat, hogy a Koch-testvérek hogy pénzelték a republikánusokat és Trumpot, az nem, hogy Soros hogy pénzelte a demokratákat és Clintont. 

A káosz mestere – jellemezte őt a City Journal című, liberálkonzi New York-i folyóirat. Nem épp egy szerethető figura. Teljes mértékben alkalmas ellenségképnek. Az is lett belőle, méltán. Megérdemli. Kapjon csak az arcába (bár nem hiszem, hogy nagyon izgatná az ellene irányuló magyarországi kampány). Azért is alkalmas ellenségképnek, mert még csak itt sincs, hogy kiéljük rajta dühünket, csendesen éldegél a Nagy Vizen és az Aranykapun túl a kastélyában. 

És akkor az történt, hogy annyira ő lett a minden rossz megtestesítője és a Sátán szövetségese, hogy egyre többen már nem csak legyintenek rá mosolyogva, hanem a végén még meg is sajnálják.

Ha pedig megsajnálják Magyarországon Soros Györgyöt, az nagy győzelem lesz neki.

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békepap
2017. október 29. 14:51
amíg a brancs keres rajta, sorosoznak :)
Palepoli
2017. október 28. 23:04
"Műveiben aprópénzre váltotta Karl Popper társadalomromboló elveit" Poppernek nincsenek társadalomromboló elvei. Éppen a társadalomromboló elveket (két jeles képviselőjüket, Platónt és Marxot középpontba állítva) kritizálta nagyszerűen Nyitott társadalom és ellenségei művében. Popper elsők között támadná Sorost és szervezeteit.
kérdés
2017. október 28. 21:47
Szilvaytól szokatlan szétszort szószátyárkodás.
antioxi
2017. október 28. 21:04
Adja az Ég, hogy George Soros még éljen max hét hónapig, hogy addig is lehessen utálni - amit persze megérdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!