Bezzegország

2017. október 16. 13:28

Túl sok a véletlen, miközben a korrupció változatlanul fojtogatja Romániát.

2017. október 16. 13:28
Gál Mária
Népszava

„E testület tevékenységének köszönhetően rengeteg korrupt politikust, köztisztviselőt és közszereplőt küldtek rácsok mögé Romániában, ez tény. Viszont az is tény, hogy nem kevés ártatlan ember életét törték derékba, hurcoltak meg egy-egy rosszindulatú feljelentés vagy Isten tudja, honnan érkező ukáz alapján. Még ha eltekintünk is attól, hogy egyetlen ártatlan áldozat is sok, azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a politikai boszorkányüldözés és tényleges igazságszolgáltatás sajátos keveredése magát az igazságszolgáltatásba vetett hitet ölte meg Romániában. Burjánzanak a kérdések és sokasodnak az összeesküvés-elméletek, ami nem épp a demokratikus jogállam malmára hajtja a vizet.

Kezdetben csak az egyik oldalon tartotta magát a hit, hogy a DNA a titkosszolgálat végrehajtó szerve, az ország tényleges irányítója pedig maga a Securitate utódszervezete, a SRI, amely kész, ellenőrizhetetlen dossziékat tesz le a korrupcióellenes ügyészség asztalára. Kövesi rendre cáfolja a híreszteléseket, csakhogy egyre több ezt mutató dokumentum – hangfelvétel – kerül nyilvánosságra, egyre több volt titkosszolga szólal meg. Mind meghamisított, trükközött felvételek ezek, a főügyész cáfolata pedig maga az igazság? Tényleg véletlen, hogy olyan politikusokról, akik évek óta jelen vannak a politikai életben, csak akkor derül ki, hogy korrupciós ügyletben érintettek, ha magas beosztásba nevezik ki? 

A decemberben miniszterelnöknek is jelölt, a múlt heti kormányátalakítás egyik főszereplője, Sevil Shhaideh ellen is például idén májusban indult eljárás egy 2013-ban elkövetett állítólagos korrupciós cselekmény miatt. Kövesi szerint azért, mert a vádhatóság csak most szerzett tudomást róla. (Most, ugyebár, amikor rajta keresztül a kormányon és a nagyobbik kormánypárton lehet újabb fogást találni.)

Túl sok a véletlen, miközben a korrupció változatlanul fojtogatja Romániát.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. október 16. 20:37
nicsko
Mich
2017. október 16. 15:27
Népszara - a korrupció szakértője...
alex.leopardi
2017. október 16. 14:47
te szerencsétlen luvnya,fogalmad sincs mi van itt,költözz hozzánk
luisbathhelena
2017. október 16. 14:23
Romániában a korrupció évszázadokig beleivódott a legutolsó falusi házba (a gyengébbek kedvéért: Havasalföld, Moldva) Meg kell nézni a népmeséiket: a román ortodox pópa, mint gyakori szereplő simán átver mindenki, lop, csal, hazudik. A magyar népmesékben ehhez képest csak emelkedettség van, ahol az igazság győz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!