A várandósság az élet törvényének beteljesülése

2017. október 16. 09:56

Az orvosok nagy része nagyon rutinosan és szervközpontúan tud viszonyulni az anyához és a babához, illetve magához a szüléshez és annak pszichológiájához. Interjú.

2017. október 16. 09:56
Bagdy Emőke
Családháló

„A baba már akkor is hall, amikor még nincs füle?!

A bőrünkkel is hallunk, mert felveszi a hangrezgéseket. Ez alapvetően nem tudatos, megmarad a jobb agyféltekei folyamatok rendszerében. De azért néha tudatosul, például amikor borsózik a hátunk egy szép vagy ijesztő zenétől. A baba akkor is érzékeli a szülei hangját, amikor még nincs füle, a bőrén keresztül.

Amikor még nincs füle, akkor ő baba vagy magzat?

Egy Chamberlain nevű kutató javasolta, hogy egységesítjük az intrauterin lakó elnevezését: legyen baba, és ne sejt vagy zigóta vagy embrió vagy magzat. A hetedik napon, amikor megdobban a szíve, egy lelkes kis lénnyel van dolgunk, és úgy is kell rá gondolnunk, foglalkoznunk és kapcsolatot teremtenünk vele.

Ha már a szavakkal játszunk: várandósság, terhesség, »másállapot« vagy áldott állapot?

Az áldott állapot elnevezést szeretem a legjobban, szerintem az fejezi ki legjobban a helyzetet. A várandósság is rendben van, hiszen jó esetben várjuk a babát. A terhesség viszont sajnos olyan kártékony módon beült a köztudatba, hogy egészen magas körökben is oda nem figyelő módon használják ezt a negatív (teher) és passzív (teherbe esett) kifejezést. Nagyon örülnék, ha lenne erre vonatkozó orvosi konszenzus. Az orvosok nagy része nagyon rutinosan és szervközpontúan tud viszonyulni az anyához és a babához, illetve magához a szüléshez és annak pszichológiájához. Kevés az a nőgyógyász és szülészorvos, aki úgymond pszichológiai szemlélettel is rendelkezik és a szülés körüli pszichoszomatikus jelenségekkel is hajlandó foglalkozni. Bár hála Istennek, azért egyre többen vannak. Ami viszont nagyon érdekes, hogy azok az orvosok, akik a mesterséges megtermékenyítés legkülönbözőbb formáival foglalkoznak, valahogy fogékonyabbak erre. Néhányat ismerek közülük, és sokkal pszichológiaibb a gondolkodásuk, mint az orvosok nagy többségének.

Talán mert ők közelebb kerülnek a teremtés csodájához? Számukra nagyobb lehet kísértés is…

Igen, ez lehetséges. Erre nem is gondoltam. A teremtés csodájához közelebb tudnak kerülni, és ettől valószínűleg alázatosabbak is, nyitottabbak a spiritualitásra. De nem mindenki, valóban…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. október 16. 14:26
"Ha már a szavakkal játszunk: várandósság, terhesség, »másállapot« vagy áldott állapot?" Mi ez a PC nyelvészkedés? Mindenki nevezze annak, aminek akarja, amit igaznak gondol. A végén még a cigánypurdét is roma gyereknek lesz muszáj nevezni :)
fogas paduc
2017. október 16. 13:04
Szóval a sumér úgy hívta a gyereket, hogy: mas. Az ikreket, : mas-mas. Így rögvest érthető, hogyha a magyarban egy nő más állapotba kerül, akkor nem arra gondolunk, hogy bedrogozott, vagy bepiált, hanem arra, hogy mast hordoz a szíve alatt. A terhes - gravida kifejezés a latinból jön.
sobrk
2017. október 16. 10:38
""Amikor még nincs füle, akkor ő baba vagy magzat?"" Se nem baba, se nem magzat. ÉLET!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!