A migránsok befogadása nem gazdasági kérdés

2017. szeptember 07. 10:53

A migránsok befogadásának ügyében nem lehet szempont az, hogy keményen dolgoznak-e.

2017. szeptember 07. 10:53
Masha Gessen
New York Times

„A bevándorlók mellett jellemzően azt az érvet szokták felhozni, hogy Amerika »a bevándorlók földje«. Ezzel nem csupán az a baj, hogy sértő az amerikai bennszülöttek és az akaratuk ellenére Amerikába hurcoltak leszármazottjai számára, de egy bűvésztrükköt is rejt magában, amennyiben a bevándorlók személyes történeteit »Amerika történetébe« olvasztja. Az egy dolog, ha egyének arra alapozzák önbecsülésüket, hogy milyen mértékben járultak hozzá az amerikai gazdasághoz; azt állítani viszont, hogy Amerika a gazdasági hozzájárulásuk miatt becsüli meg a bevándorlókat, már egészen más. Az effajta érv ahhoz a gondolathoz vezet, hogy Amerikának annak fügvényében kellene döntéseket hoznia a bevándorlókról, hogy vajon kedveznek-e a gazdaságnak.

(...)

A DACA megszüntetésével az a baj, hogy embereket – nem dolgozókat – fognak miatta deportálni. Életek – nem karrierek – rendülnek meg. Az a baj ezzel a döntéssel, hogy embertelen. Amíg a politikusok szükségesnek érzik, hogy a döntés áldozatait »keményen dolgozónak« és »tehetségesnek« minősítsék, nem képesek szembeszállni a Trump-adminisztráció gyűlöletteli bevándorláspolitikájával. (...)

A menekülteket nem lehet a gazdasági logika szerint megítélni. A menekültek befogadása melletti érv nem az, hogy a menekültek jók – jók a gazdaság számára, vagy mert általuk az ország teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, vagy egyszerűen mert jó emberek –, hanem az, hogy Amerika jó. Itt válik veszélyessé az a trükközés, mely a bevándorlók sikereinek személyes történeteit Amerika történetébe olvasztja. Nem a bevándorlók gazdasági hozzájárulása teszi büszkévé Amerikát, hanem a hűsége a Szabadság-szobor belsejében olvasható szavakhoz: »Add nekem fáradt, szegény, / sanyargatott tömegeidet, akik szabad levegő után áhítoznak« – Emma Lazarus verséhez tehát, melyet Stephen Miller fehér házi tanácsadó egy múlt havi sajtótájékoztatóján semmibe vett.

(...)

Ha a bevándorlást kizárólag abból a szempontból tesszük vita tárgyává, vajon kedvező hatással van-e a gazdaságra, a politikusok hamarosan két csoportba: az »értékesek« és az »illegálisak« kategóriájába kezdik osztani az embereket. Amikor pedig országok illegálisnak titulálnak embereket, a világ szétesik.  Amikor puszta fogaskerekekként hivatkozunk emberekre, elveszítjük emberiességünket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. szeptember 07. 16:26
Kedves Masha!! Tessék a ENSZ-hez fordulni!! Ugyanis az hozza/ta/ a menekültügyi szabályokat! Ezt egy hidegfejű libsi meleg-meleg aktivistának illene tudnia!! A ön eltévedt elméletével szemben viszont dolgozni mindenkinek kell,ha meg akar élni. Ezt az örök törvényt önökön kívül még senki nem akarta megváltoztatni.Tudja mit? Ha tud jól futni vigye el a melósok közé az elméletét.Mondja ott el.De azt is ám,hogy azok a menekültek a hallgatóság által megtermelt anyagi javakból élnek úgy mint"Marci Hevesen". Csak vigyázzon!Nehogy világcsúcsot döntsön 1500 méteren!!!!!
OberEnnsinnen
2017. szeptember 07. 16:09
"Gessen egy moszkvai askenázi zsidó családban született Alexander és Yelena Gessen gyermekeként. [2] " "Gessen az 1993 és 1998 között a moszkvai LMBT jogokkal foglalkozó "Triangle" igazgatótanács tagja volt. [9]" ""Trump az első jelölt az emlékezetben, aki autokrataként megnyerte a választást." [4] Azt is kifogásolta, hogy Trump Vladimir Putyin ügynöke. [34] [32]" Wik.
Arivistus
2017. szeptember 07. 16:07
Javaslom a sok Jordán-pozitív észosztónak, akik már-már Besenyő Pista bácsi vehemenciájával és stílusával osztják az észt, hogy inkább szeretett államukban, Izraelben hangoztassák bevándorláspárti véleményeiket, szakértéseiket.
mokány
2017. szeptember 07. 13:14
Mineközben az usa meghároszorozza Európa katonai megszállását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!