Miért nem lehet független Katalónia?

2017. szeptember 11. 14:25

A skót és katalán referendum felhívta a figyelmet az európai nemzeti kisebbségek jogfosztottságára.

2017. szeptember 11. 14:25
Lebanov Barbara
Reflektor

„2014 őszén Katalónia mellett, Skócia is függetlenségi népszavazást tartott. A lakosság, rendkívül magas részvétel mellett, 55-44 arányban elutasította a függetlenedést.

Az egymást követő skót és katalán referendum felhívta a figyelmet az európai nemzeti kisebbségek jogfosztottságára, valamint az Európai Unió elhúzódó válságára is.   Az elmúlt években folyamatosan növekvő euroszkeptikus pártokkal ellentétben viszont a katalán és skót nacionalisták másféle választ adtak a válságra: mindenképp szeretnének az Unió tagjai maradni, hiszen nagyobb esélyt látnak saját érdekeik érvényesítésére egy sokszínű Unión belül, mint sokszor elnyomó, és - nem utolsó sorban - erősen jobboldali kormányzataikkal szemben.

A nyugat-európai szeparatisták tehát  egy nemzetközi jogi 22-es csapdájában élnek. Bár erős uniós elkötelezettséggel rendelkeznek, az EU nem képes felülírni a függetlenedést ellehetetlenítő nemzetállami és nemzetközi jogot, de arra sem mutat szándékot, hogy az elszakadási vágyakat fékező kisebbségvédelmi rendszert dolgozzon ki. A helyzet rendezéséhez tehát az Európai Unió szintjén is komoly paradigmaváltásnak kellene végbe mennie, de az EU égető reformjáról szóló diskurzust  manapság egyre inkább elhiteltelenítik a populista, euroszkeptikus politikusok és kormányok, akik kizárólag belpolitikai haszonszerzés céljából üzengetnek plakátokon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
recipeferum
2017. szeptember 12. 12:22
"de az EU égető reformjáról szóló diskurzust manapság egyre inkább elhiteltelenítik a populista, euroszkeptikus politikusok és kormányok" Nem volt könnyű,de Barbika megoldotta: A katalán szecesszióért is a Zorbánviktor a hibás!
Akitlosz
2017. szeptember 11. 22:37
Amelyik ország az EU tagja az nem lehet sem szabad, sem független.
puszika
2017. szeptember 11. 16:18
Csak a katalán meg a skót?? Oszt amúgy mit szólsz a székelyekhez a felvidéki a kárpátaljai a délvidéki magyarokhoz a csángókhoz leányom?? Ezt kellett volna említened először HA MAGYAR VAGY!!!!! Elbujdosnék szégyenemben!!!
balbako_
2017. szeptember 11. 15:20
A nemzetállamokat akarják ab ovo megszüntetni ott a kisebbségek nemzetállamára végleg nincs szükség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!