Józanabb ukránok

2017. szeptember 29. 07:24

Nem véletlen, hogy az unió eddig nemigen szólt semmit, noha már három és fél hét eltelt a törvény elfogadása óta.

2017. szeptember 29. 07:24
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„Nem kérdés, hogy egyrészt nagyon jól meglettünk volna mindezek nélkül. Ám másrészt eszemben sincs csitítani a magyar kormányzatot. Ezt a meccset muszáj lejátszani, akkor is, ha kétséges, hogy megnyerhető-e. A feloldás csak nemzetközi lehet, és jelen állás szerint fogalmunk sincs, hogy az Európai Uniónak – vagy bármely hozzá kapcsolható szervezetnek – mi a véleménye erről a mifelénk »nyelvtörvényként« emlegetett passzusról. Illúzióink nincsenek, komoly pozitív meglepetés lenne, ha a Nyugat egyszer csak – pláne rövid időn belül – azt mondaná, drága ukrán barátaink, azt a hetediket töröljétek azonnal, mert hát alapos és előremutató reformtervetek nélküle is kerek egész marad. Nem véletlen, hogy az unió eddig nemigen szólt semmit, noha már három és fél hét eltelt a törvény elfogadása óta. Ezzel együtt ha Magyarország beváltja fenyegetését, és tényleg blokkolni fogja Ukrajna integrációs törekvéseit, akkor az mindenképpen olyan szituáció lesz, amiről képtelenség nem tudomást venni.

Miközben tehát sem a vége, sem a valószínű kifejlete nem látszik a történetnek – suttyomban, a kertek alatt az ukránok sem visszakozhatnak, nem is igazán szeretnének –, öröm felfedezni, hogy akadnak azért józanabb hangok ott is. Ilyen a volt budapesti nagykövet Dmitro Tkacsé, aki fel merte vetni, hogy súlyos hibát követ el az ukrán politika, amikor az eszkalációra játszik, ahelyett hogy sürgősen kikérné a kijevi Alkotmánybíróság és a velencei bizottság véleményét. De Ilyen volt Petro Hojsz ungvári újságíró UNIAN-nak írott cikke is, melyben szóvá tette, hogy hazája az elmúlt huszonöt évben semmit sem tett azért, hogy a magyarok jobban tudják az államnyelvet, és megírta azt is, hogy milyen és mennyi segítséget kapnak Magyarországtól a kárpátaljaiak – nem kizárólag a magyarok –, illetve a magyarországi ukránok. Következtetése szerint több józanságra és kevesebb radikalizmusra lenne szükség minden tekintetben. Ezzel Budapestről csak egyetérteni lehet, akkor is, ha olyan kompromisszumot, amely a gonosz és faragatlan hetedik paragrafust nem eltörli, csak finomítja, nemigen bírunk egyelőre elképzelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. szeptember 29. 11:21
Ébredezel Gazduram?? A korábbi /persze,hogy kormányellenes/gittrágás nem jött be?? Ez nem kármentés firkász,ez SZÉGYEN!!!!
lavor
2017. szeptember 29. 09:56
Az EU ilyenkor szerezhetne néhány jó pontot nálunk, de nyilván fontosabb nekik egy 40 milliós piac, mint egy 10 milliós, csak akkor meg nem tudom min csodálkozik bárki is azon, hogy az EU megítélése a béka segge alatt van.
zakar zoltán béla
2017. szeptember 29. 09:19
"MN"
Teknős
2017. szeptember 29. 07:59
Nekem ebben az egészben a liberális szemforgatás tetszik. Ahogyan különbséget tesznek a kisebbségek között. Más szexuális beállítottságú lehetsz, de más nyelvű, más nemzethez tartozó nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!