Le Kolumbusszal!

2017. szeptember 06. 15:34

Nem kellene egy-két erkölcsi normát számon kérni ezen a szintúgy régen meghalt emberen?

2017. szeptember 06. 15:34
Domonkos László
Magyar Hírlap

„Ennek a Sheridennek – bárki megnézheti – az arlingtoni nemzeti (katonai hősi) temetőben impozáns, gyönyörű síremléke van – legalább olyan, mint Cook kapitány – immáron agyongraffitizett-bemocskolt – szobra Sydney ben, a Hyde Parkban vagy Robert Lee tábornok – már elszállított – lovas szobra Charlottesville-ben. Arcképével díszítve, megkoszorúzva, ahogyan az dukál. (A hadfi egyébként az amerikai hadsereg főparancsnokaként fejezte be katonai pályafutását.)

Nem kellene egy-két – nem »mai«, időtlen, ha úgy tetszik: krisztusi! – erkölcsi normát számon kérni ezen a szintúgy régen meghalt emberen? Legalább úgy és annyira, mint Kolumbuszon és Cook kapitányon. Ha ők »nem felfedezők, hanem megszállók«, és ha a százharmincöt fekete rabszolga után adózó Washington rasszista, nem kellene inkább a földkerekség talán legnemesebb, legértékesebb emberfajtáját folyamatosan, nagy tudatossággal, megideologizáltan pusztító tábornokra figyelni? Aki valóban az, ami: tömeggyilkos gazember. És semmi más.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. szeptember 06. 20:13
Ha megnézem minek köszönheti a gazdagságát Nagy-Britannia Hollandia Belgium Franciaország, nem sok mentségük marad.
Akitlosz
2017. szeptember 06. 17:39
"Nem kellene egy-két erkölcsi normát számon kérni ezen a szintúgy régen meghalt emberen?" Nem. 1. Régen emghalt. 2. A szerző erköclsi normái és Kolombusz erkölcsi normái nem azonosak. Számonkérni csak azt jogos, amit az adott kor hatályos törvényei előírtak. Aki minden törvényt betart ő jogilag erkölcsös, kap erkölcsi bizonyítványt, akkor is ha az, amit csinál egyes önjelölt erkölcscsőszöknek nem tetszik.
balbako_
2017. szeptember 06. 16:42
Lassan minden fehér ember üldözötté válik visszamenőleg is!
GV0917
2017. szeptember 06. 16:06
Ha Christoforo Colombo-t,avagy Cristobal Colont, netán Christopher Colombus.is meg kellene kérdezni.mit tett és miért? Akkor még nem kérdeztünk rá a többire. Kik adták el az európai hajósoknak a "fekete elefántcsontot?" Arab rabszolga kereskedők. Ha Kolombusz azokat a helyeket, ahol partra szálltak a spanyol uralkodó nevében meghódítottnak nyilvánította és a kereszt nevében kényszerítette a keresztség felvételére, az arabok nem!Ők csupán vagy kiírtották,, vagy eladták őket rabszolgának. Mikor ezt a szituációt csupán az európai fehér és keresztény emberek nyakába varrjuk, az ugyan ezt művelő arabokról és egyéb muszlimokról sz ó sem esik! Pedig az a helyzet, hogy az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz.....Most a muszlimok a dzsihádot arra használják fel, hogy földönfutóvá tegyék az Közel-Kelet, Afrika, a Közép-Kelet népeit, hogy azokkal elvegyülve harcosaikat birtokon belülre vihessék-és akkor végre megértik talán a brüsszeli nagyurak, mikor már a torkukon a kés- mint a kecskének! Késsel a kezében kérdi :gyaur, megértetted? Mekk- mond a kecske, s NYEKK!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!