A politika foglyává váltunk

2017. szeptember 21. 12:21

Ember és polgár lenni, ez sajnos kétszáz éve még mindig elérendő cél ennek a politikai közösségnek, mivel még mindig nem tartunk ott. Interjú.

2017. szeptember 21. 12:21
Botos Máté
Alfahír

„- A Heti Válaszban egy páros interjú keretében volt az értelmiségi létről egy vitája Megadja Gábor eszmetörténésszel, a Közszolgálati Egyetem munkatársával, 888.hu nevű fideszes weboldal munkatársával. Nekem volt egy olyan érzésem, hogy a végére Megadja kilépett az értelmiségi nézőpontból, és a mennyiségi szempontokat helyezte a minőségi szempontok fölé. Gondolok itt arra, amikor a gazdasági növekedésről vagy a 3,3 millió népszavazáson részt vevő emberről beszélt, amelyre Ön is úgy reagált, hogy ami politikailag sikeres, az nem biztos, hogy helyes.

 - A nagy katolikus konzervatív, Chesterton írta: »Right is right, even if nobody does it. Wrong is wrong even if everybody is wrong about it.« Azaz: »A helyes, az helyes, még ha senki sem cselekszi. A rossz pedig rossz, még ha mindenki téved is felőle.« Nekem az az érzésem van, hogy a kormányközeli értelmiségnek a cél érdekében ki lett adva, hogy ne viselkedjen, ne gondolkodjon értelmiségi módon. Megadja Gábort egyébként én nagyra becsülöm, függetlenül attól, hogy főleg mostanában miket mond és írogat. 

 - Inkább a »miket" vagy a »hogyan« a gond?

 - Nézze, ha a politikai kommunikáció leegyszerűsítő, azt megértem, mert egy olyan közönséghez szól, amely arra van kondicionálva, hogy egyszerűen gondolkodjon. Politikai kultúránk olyan messze van az angol vagy holland mintáktól, mint Makó Jeruzsálemtől, és ennek mi, választópolgárok vagyunk a fő okai. De visszatérve a kérdésre: még azt is megértem, hogy a céljaik érdekében a politikai erők - mindegy, hogy az kormányzati vagy ellenzéki -, egyszerű sémákban gondolkoznak. De ha egy értelmiségi így kezd viselkedni, akkor egészen egyszerűen saját magát tagadja meg. Mintha egy hívő a sátánista koncerten érezné jól magát, mert ott tapasztalná meg igazán, hogy ő mennyire hívő. Vagy ilyenkor másik énje bújik elő? Nem tudom. Engem az zavart ebben a beszélgetésben, hogy egyfelől volt benne egy öngyűlölő magatartás - az értelmiségi, aki megtagadja az értelmiségi mivoltát -, másfelől azért, hogy úgy mondjam, megél belőle, hogy öngyűlöl. Márpedig önmagával meghasonlott értelmiségiek már többször is okoztak társadalmi feszültséget. 

 - És hol van a polgári Magyarország ideája?

 - Ahogyan azt megtudtuk, lehet, hogy ez csak egy politikai termék volt, de számomra attól még egy jó és tartós termék lenne. Igény volna rá, közhelyesen szólva. Tudja, az, hogy legyünk összeszerelő-ország, hogy legyünk olcsó munkaerővel befektetőket csábító bérmunkás-ország, hogy legyünk provincialitásunkban gőgös, Mézga Gézák országa, az engem nem vonz. Ember és polgár lenni, ez sajnos kétszáz éve még mindig elérendő cél ennek a politikai közösségnek, mivel még mindig nem tartunk ott. Ezért ez nem termék, hanem program, Csokonai, Ady, Márai óta. De különben gyakran eszembe jut az is, hogy ahogyan a polgári Magyarország csak egy politikai termék volt, úgy ma a haza megvédése, a keresztény értékekre hivatkozás, a sorosozás, az Uniónak való beszólogatás, a nemzeti szuverenitás hangoztatása is pontosan ugyanennyire politikai termék, amit pontosan ugyanúgy kell komolyan venni a választóknak, mint a polgárosodás korábban hirdetett programját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. szeptember 22. 17:47
A "fontolva haladó" Botos az Alfahírben interjút ad. Érdekes.
balbako_
2017. szeptember 21. 22:15
Éppen az a helyzet, hogy eddig a politikailag sikertelen volt a helyes. Mert persze ami nekünk sikertelen másoknak busás hasznot hozhat.
GV0917
2017. szeptember 21. 17:33
Botos Máténak csak annyit:Hol élte-éli értelmiségi létét? Egy kis faluban, mezővárosban (bár ma már vannak tanyányi városok, vagy városnyi tanyák /mint az eszpresszó meghatározása:/picsányi asztalok mellett asztalnyi picsák./avagy tipikus kisvárosban-az Alpok közelében ezek hangulatosak.De találhatunk ilyet az ország minden részén. Budapesten is van egy kizárólag ÉRTELMISÉGI város a városban...Csak napkeltekor szép meg alkonyatkor. mert akkor fellobog a hol pislákoló, hol lángoló TŰZSZÍNŰ ZÁSZLÓ-a mindig forrongó Szürkeállomány honában.Többnyire ezeket a forradalmakat leverték.De így lehet MÁRTÍRNAK lenni.Volt egyszer egy igen humoros belügy miniszterünk.Sváb vala az istenadta.Képviselőtársa- akit az Ő rendőrségük hagyott helyben alaposan(igaz ő akkor már nem volt BM. Ciánkapszulát árult csalódott értelmiségieknek.)helyben hagytak-Miért ment oda?- a szokásos kérdése után vigyorrá görbedt szájjal odapöccintette:R. Mártíriusz! Az alkony sűrűsödésekor pedig megindul a menet a "buli negyed "romkocsmái felé. Ott a romkocsmák patkányodúiban élik fennkölt értelmiségi létüket. Én még csak egy ilyen "definiciót" hallottam tőlük-ami igaznak bizonyult és napról napra ismétlődik- kampány idején kulminál. MI SOKKAL JOBBAN UTÁLUNK BENNETEKET,MINT AHOGY EL BÍRJÁTOK KÉPZELNI!EZ A BELVÁR. Momentán:lehet egy népszavazás is kártékony - bizony: Kis korcs fattyaitok momentán a NOlimpiá-hoz hasonlót szeretnének produkálni. De jegyezzétek meg poltronjaink: nem mindig annak van igaza, ha tele torokkal ordítozik- érvek helyett!Na,helyre ne,Lombár...
Reggedieh
2017. szeptember 21. 16:39
Botos egy személyben felelős azért, hogy a Pázmány BTK-ja összeomlott, mára KGE is megelőzte, noha Botos előtt még messze a Pázmány volt előrébb, szinte az ELTÉ-vel versenyezve. Botos rontotta le valamennyi mutatóját. Szellemileg szakközépiskolai szinten álló ember, aki ráadásul nevetségesen karrierista: miközben nincs tudományos publikációja (50 éves), mégis tanszékvezető (ez az abszurditás, Botos koma, nem a politikai fogság, amiről pappogni tetszik), mta-bizottsági tag--- mire föl? Ki érti ezt? Miközben ő balos színekben papol, anyukája, Botos Katalin a vérorbánista NKE kutatóprofesszora. Istenem, a kádárista szivárványos szekta örök! Egy reményünk van: hamarosan Botos is olyan kövér lesz, mint a mamája és nem fog beférni a túl szűkre épített Mikszáth téri bejáraton :) (esetleg majd helikopterleszállót építtet neki EP).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!