A robotizáció felfalja a globalizációt

2017. szeptember 06. 10:20

A robotizáció, a digitalizáció s a negyedik ipari forradalom egy óriási lehetőség, amelyet most kell megragadnunk!

2017. szeptember 06. 10:20
Árva László–Mádi László
Magyar Idők

„Úgy látszik azonban, hogy a XX. század utolsó évtizedeiben, illetve a XXI. század elején a látszólag jól működő rendszer két okból is az összeomlás szélére került. Egyrészt azért, mert a robotizáció által éppen azok az egyszerű tevékenységek váltak feleslegessé, amelyek a globalizáció eddigi szakaszát meghatározták. Másrészt mert azokban az országokban – elsősorban az ázsiai országokra: Kínára, Vietnamra, Indiára lehet itt gondolni –, ahol megbízható és fegyelmezett munkaerő állt rendelkezésre, már nem lehet a munkásokat olyan alacsony áron alkalmazni, mint néhány évvel ezelőtt. Dél-Amerika és Afrika pedig – ahol még bőven van szabad és olcsó munkaerő – nemcsak jelenleg, de belátható időn belül sem fog olyan kulturális hátteret nyújtani, amilyenre a multinacionális vállalatoknak szükségük lenne.

Így a robotizáció nemcsak az innováció révén kap egyre nagyobb teret, hanem azért is, mert a fejlett országokban már évek óta munkaerőhiány van a közepes képzettséget igénylő adminisztratív munkákban és a kreativitást nem igénylő termelői szektorokban is. A megdrágult munkaerő viszont nagyon ösztönzőleg hatott a robotizációs lehetőségek felkutatására és alkalmazására.

A nagyvállalatok és a fejlett gazdaságok egy kicsit el vannak kényelmesedve. Éljünk a lehetőséggel, ragadjuk meg az esélyt, hogy mind a gazdaságpolitika oldaláról, mind a rugalmasabb és feltörekvő magyar vállalatok oldaláról keressük azokat az összefogási lehetőségeket és innovációkat, változtatandó területeket és munkafolyamatokat, amelyeket feltárva és kihasználva egyszerre több lépcsőt is ugorhatunk. Mert a panaszkultúra helyett sokkal inkább vállalkozókedvre, együttműködésre, pozitív jövőképre és gondolkodásra van most égető szükség.
A robotizáció, a digitalizáció s a negyedik ipari forradalom egy óriási lehetőség, amelyet most kell megragadnunk!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2017. szeptember 07. 13:02
"A robotizáció, a digitalizáció s a negyedik ipari forradalom egy óriási lehetőség, amelyet most kell megragadnunk!" a szerzők valamit nagyon félreértettek és benéztek. robotizáció, 4. ipari forradalom ??? ugyan már! mutyikirályság és üresen kongó stadionok, az kell a mélymagyar népléleknek. ja meg sorosozás. attól majd úgy kilő a gdp termelés, hogy Botswana alsó is elszáguld Magyarország mellett. a V4-ek akkor már az univerzum másik felén portyáznak. ja, a lengyelek nem, ha sok zorbánt vesznek még át. és a 21.században még van ember, aki bedől a mutyikirálynak. bár ez gondolkodó képességüket erősen megkérdőjelezi mindenesetre.
zolizolizoltan
2017. szeptember 06. 12:59
A robotizáció helyett jobb mesterséges intelligenciát mondani, mert sokan azt gondolják, hogy robotizáció eddig is volt, nem lesz nagy változás az iparban. A sok változás közül egyet emelek ki, amely első ránézésre nem tűnik lényegesnek: gyökeresen megváltozik a vállalatirányítási rendszer és összefonódik a technológia irányításával. Az új vállalatirányítási rendszerek megkövetelik majd, hogy a termelés a központ közelében legyen, ugyanis így lehet majd a legnagyobb profitot elérni. Előnyben lesz az a cég, amelyik gyorsan be tud avatkozni a termelésbe és ez nagyobb profitot hoz, mint akik csak az olcsó munkaerőre törekednek. A mesterséges intelligencia visszafordítja a globalizáció folyamatát, a termelési lánc nem lesz annyira szétszedve, mint manapság, a globalizáció korszakában. Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy a cégek visszatelepülése idején a nacionalizmus erősödni fog a liberalizmus kárára. Az emberiség ismét tanulni fog, mert nyilvánvalóvá válik, hogy a liberalizmus sem örök eszme, hanem erősen függ a technológiai váltástól. A mesterséges intelligencia a legfejlettebb gazdaságokban terjed el először, mi csak késve fogjuk követni. Ez a körülmény gondolat ébresztő. A fejlett országokban válnak majd először nagy tömegek munkanélkülivé, ráadásul a legképzettebbeket fogja először érinteni. A rozsdaövezetekben utcára kerül a vezérigazgató és a mérnök is. Felmérte már valaki hogy Európa mekkora része válik rozsdaövezetté? Ez a folyamat 5-10 éven belül bekövetkezik!!!!
krakken96
2017. szeptember 06. 12:28
lövetni már pedig szükséges,elemi érdeke lesz azon államoknak amelyek az összeomlást el szeretnék kerülni. Angliában kisgyerekkortól kötelezővé tették a programozást ehhez képest a magyar kormány lecsökkentette az infó órák számát.
Mich
2017. szeptember 06. 12:02
robotizáció és globalizáció... ez egy érdekes ütközés Ez minden "feltörekvő" ország "feltörekvését"... megkérdőjelezi... De Kína a legizgalmasabb: mi lesz a talán egymilliárd munkavállalóval (miközben az ottani vadkapitalizmus /is/ természetesen természetesen a robotizációt választja, ha az a jövedelmezőbb)...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!