Az ideológia után a semmi van

2017. augusztus 22. 20:06

Egy párt nem lehet egyszerre liberális, baloldali és konzervatív.

2017. augusztus 22. 20:06
Kustán Magyari Attila
Maszol

„A Momentum Mozgalom a megalakulása óta azzal az elképzeléssel próbál népszerűvé válni (egyebek mellett), hogy posztideologikus: »Feladatunk, hogy Magyarországot végre a 21. századba vezessük és olyan társadalmat építsünk, amelyet nem ideológiai harcok osztanak meg, hanem közös célok tartanak össze« – írják. Ez alapvetően szimpatikusnak hangzik, viszont téves megközelítés: az ideológiai harcok – jó esetben – nem pártpolitikai csatározásokat jelentenek, hanem egészen egyszerűen az eltérő világnézetek közötti érdekérvényesítő politikai manőverezéseket, társadalmi vitákat és így tovább.

Egy párt nem lehet egyszerre liberális, baloldali és konzervatív. Ha pedig minden nagy ideológiai családból megtalálhatók benne felismerhető elemek, akkor nem lépett túl azon, ami az ideológiákkal bíró (egyre kevesebb számban levő) pártokat is meghatározza. Az ugyanis nem új, hogy közös elemek mindenhol fellelhetők. (...)

A Cselekvés Körei is egy posztideologikus paradigmában szerveződik: elmondásuk szerint a helyi problémákat pragmatikusan oldják meg, és nem ideológiai kiindulópontokkal. Csakhogy ez szintén lehetetlen: minden probléma megoldásához szükség van elméletre, különben nem tudható, hogy honnan indulunk el és merre tartunk. Ez nem azt jelenti, hogy az elméletet húzzuk a valóságra, hanem, hogy a valóságból kiindulva el kell jutnunk egy koherens elméletig, amely értelmezi a viszonyokat és megoldást kínál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2017. augusztus 23. 07:27
Mivel tegnap harmadszori nekifutásra sem sikerült a teljes mondatot átsugározni, ma nem pótolom, mert csak egyetlen, lényeges szó volt benne. a szocionista, ami egy létező irányzat, csak ezt a bélyeget valamiért nem szeretik a követői. Nagyjából az a lényege, hogy Albert Einstein volt a legjelesebb képviselője. Ideológiájának központi figurája az újító úttörő, akinek semmi sem jó úgy, ahogy van, mert túl kell haladni, ha törik, ha szakad. Ezek szocionisták! (a magyar Wikiben nincsen benne)
Zsaturnuzs
2017. augusztus 23. 00:55
Kustán szerint "a jobboldal számára a nemzeti hovatartozás, a szuverén nemzetállam gondolata, az individuumot a kollektív alá rendelés jellemzi". Ez a mondat nyelvileg hibás, de érthető. Sajnos tartalmilag is téves. A jobboldal Magyarországon megpróbálja kisajátítani a nemzeti lét és a nemzeti hovatartozás képviseletét, de ennek semmi köze a jobboldalisághoz. A konzervativizmushoz van leginkább köze, de bármelyik ideológiai irány joggal helyezhet hangsúlyt erre. Visszatérő állítás a baloldalon az, hogy a demokráciát csak a baloldali pártok tartják fontosnak. Ugyanolyan hazugság, mint a nemzeti felfogás kisajátítása a jobboldalon. Az egyéni lét, egyéni érdekek alárendelése a közös, kollektív akaratnak pedig az autoriter irányzatok megkülönböztető alapvonása. Erősen jellemző például a kommunista ideológiát követő pártokra és a fasizmusra. A bal- és a jobboldal fő megkülönböztető szempontjai a gazdasági kérdésekben elfoglalt alapállás. Mennyire akarják megváltoztatni a fennálló tulajdonviszonyokat, mennyire akarják befolyásolni a jövedelmeket. Földosztás, vagyonadó, jövedelemadó, az újraelosztás mértéke és módja. A többi jellemzőjük ezekre az alapkérdésekre adott válaszaikból következnek, és országonként, korszakonként gyakran eltér.
Akitlosz
2017. augusztus 23. 00:43
"Egy párt nem lehet egyszerre liberális, baloldali és konzervatív. " Ezt a Béndeknek is tessék elmondani!
Zsaturnuzs
2017. augusztus 23. 00:37
"Egy párt nem lehet egyszerre liberális, baloldali és konzervatív." Már az itthon használatos alapfogalmak is zavarosak. A magyarországi liberálisok baloldali szociálliberálisok. A baloldali pártjaink is messzire sodródtak a klasszikus baloldali ideológiáktól. Konzervatívnak pedig leginkább a megszűnt MDF-et nevezhettük, a KDNP-nek csak a sarka látszik ki a Fidesz hátsójából. Ehhez képest a liberalizmus alapból is jobboldali színezetű (volt valaha és lenne ma is), a baloldal valahol a szociáldemokrácia táján kezdődik (él még Thürmer? no, az ő pártja igazán baloldali), és az MDF konzervatívjai is inkább harmadikutas megoldásokat kerestek, kommunizmus és kapitalizmus helyett valami ködös, végiggondolatlan utópiát. A megoldandó problémák viszont valahogy sosem igazodnak az ideológiai frontvonalakhoz. A klasszikus liberalizmus gyakorlatilag minden egykori célját rég elérte. A hagyományos baloldali felfogás legtöbb eleme szintén vagy megvalósult, vagy kiderült róla, hogy utópia, vagy kiderült róla, hogy megvalósítható, de mindenki rosszul járna vele. Az eredeti konzervativizmus által felvázolt látásmódot pedig képtelenség összeegyeztetni a felgyorsult változásokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!