Scheltema úr, mondjuk úgy, bakijai

2017. augusztus 27. 16:20

„Ugyanolyan” helyett nem az „ugyanúgy” kifejezést akarta volna használni a nyelvünkben nyilván hibaszázalékkal közlekedő nagykövet úr?

2017. augusztus 27. 16:20
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Nem minősíteném Scheltema urat, mint diplomatát, az Hollandia, pontosabban a holland kormány dolga. Csupán, mint író-, illetve mint a politikához hivatalból konyító embertől azt kérdeném tőle: Vajon tényleg azt akarta-e mondani, hogy a terroristák (…) »ugyanolyan elv« mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány? (...)

»Ugyanolyan« helyett nem az »ugyanúgy« kifejezést akarta volna használni a nyelvünkben nyilván hibaszázalékkal közlekedő nagykövet úr? Mondván, hogy a terroristák ugyanúgy elvek mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány. Igaz, így sem fest sokkal jobban a mondat, de ezt azért könnyebb lenne kimagyarázni. Legalább ez nem azonosítaná teljes mértékben a kormányt a terrorizmussal, »mindössze« annyit sugallna, hogy ez is, az is »elvek mentén« kreálja az ellenséget. Ami persze nagy találati pontossággal ráfogható a világ valamennyi politikai szereplőjére, példának okáért a holland pártokra is, ily módon aztán az egész mondatnak semmilyen specifikus értelme sincs. De ha mégis így mondta volna, felfogható lenne bocsánatos nyelvbotlásnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. augusztus 28. 18:42
Na nezd csak, egy ujabb seggnyalo!
hátakkor
2017. augusztus 28. 10:00
A holland külügyminiszter már kért tolmácsot. A héten csak találnak egyet neki.
kérdés
2017. augusztus 27. 21:42
Miért az az érzésem ... nem vettünk elég fipronilos fertőtlenítőt? Mintha mindig akkor lángolna föl korrupciós vád....
brekker
2017. augusztus 27. 20:27
A legfőbb "baki", hogy egy nagykövetnek nem az a dolga, hogy a fogadó orszák politikáját kommentálja, legföljebb pozitív színben, hogy kölcsönös előnyök, együttműködés stb... Helyes volt a kiutasítás, még ha a sztálini komisszárok idején szocializádodott apák és anyák fiai és lányai nem is értik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!