Csődület a csődkorszakért

2017. augusztus 04. 11:09

Gyökeresen más helyzet ez, mint ami 2010 előtt volt. Akkor fizetőképtelenség és csőd, ma stabilitás és növekedés.

2017. augusztus 04. 11:09
Budai Tamás
Magyar Idők

„De nézzük, miről is szól valójában a napokban indult, legújabb népszavazási kezdeményezés. A 2010-ben hivatalba lépett második Orbán-kormány első intézkedései között vezette be a közszférában a kétmilliós bérplafont. Akkor ezt azzal indokolták, hogy a szocialista-liberális kormányzás (ámokfutás) nyolc éve gyakorlatilag csődbe sodorta az országot, ezért a fizetőképesség helyreállításához átmenetileg a kétmilliós szint alá kell szorítani a közpénzből fizetett állami vezetők havi járandóságát. A csőd tényét egyébként azóta Veres János akkori pénzügyminiszter és Simor András, a jegybank volt elnöke is elismerte. És ha már Simor: a nemzeti bank egykori első emberéről derült ki, hogy nyolcmillió forintnál is többet vitt haza havonta, sőt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyik jelentése azt is feltárta, hogy milliós fizetésért alkalmazott egy Braun Róbert nevű kommunikációs (politikai) tanácsadót, aki egyébként be sem járt a munkahelyére, az MSZP-be viszont belépett.

A fizetéseket tehát 2010 után befagyasztották, majd a Fidesz-kormány visszarántotta az ország szekerét a szakadék széléről. Csak néhány tény és folyamat: visszafizettük a gazdaságpolitikát gúzsba kötő nemzetközi hiteleket, évről évre javulnak a gazdasági mutatók, csökken az államadósság. Mérséklődnek az adók és járulékok, de egyúttal növekednek a bevételek. Folyamatosan nő a foglalkoztatás, és a nullás szint közelében stagnál az infláció. Minden évben három százalék alatt van az államháztartás hiánya, a gazdasági növekedésünk pedig már nem a négy, hanem az öt százalékhoz közelít. Gyökeresen más helyzet ez, mint ami 2010 előtt volt. Akkor fizetőképtelenség és csőd, ma stabilitás és növekedés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pot_ember
2017. augusztus 04. 16:51
Most is válság van az EU-ban. 2010 előtt gazdasági válság volt, a magyar kormány rosszul kezelte. Most migráns válság van (még veszélyesebb mint a gazdasági) és a magyar kormány jól kezeli! Az ellenzék (nyilatkozataik, akcióik alapján) ezt a válságot is rosszul kezelné. Szegény választó kire szavazzon?
Peter8811
2017. augusztus 04. 16:40
Én hálás vagyok az MSZP-nek hogy ilyen szar helyzetben elvállalta az ország kivezetését a heti világgazdasági válságból. ami 2002-2010-tartott Orbánnak már könnyű dolga volt csak vissza kellett fizetni a hiteleket amelyeknek felvételébe majdnem belegebedtek a szocialisták és a nagyeszű liberálisok.
bunko_jobbos
2017. augusztus 04. 16:24
Teljesen jogos az állami vállalatoknál, hogy nincs bérplafon. A sok hülye prolinak biztosan tetszene, hogy a sokmilliárdos cég vezetője minimálbért kapjon, hisz az "nem dolgozik". Persze a "melós", aki forgácsolja az acélt az dolgozik. Hát nem. Sokkal értékesebb munka, mert ha elbasz egy acélrudat, akkor azt kell kidobni, ha meg pl. a MOL-t, akkor meg azt. Nem mindegy. 2010-ben meg azért vezették be, mert visszamenőlegesen nem lehetett az elvtársak bérét lekorlátozni, csak törvénnyel. Gondolom, jó szerződéseket kötöttek önmagukkal.
zakar zoltán béla
2017. augusztus 04. 12:47
!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!