Lee tábornok és a melting pot

2017. augusztus 15. 08:34

A szobornak helyt adó, Lee tábornokról elnevezett parkot is az Emancipáció névre keresztelték át.

2017. augusztus 15. 08:34
Bíró Béla
Maszol

„Az amerikai nyilvánosság ugyanis hosszú évek óta jól érzékelhetően radikalizálódik. Az amerikai és a nyugat-európai sajtó (főként a német) hajlik arra, hogy Amerika radikalizálódását (melyen főként a jobboldali radikalizmust szokás érteni) Trump számlájára írja. Ennek a törekvésnek a megalapozottsága iránt azonban komoly kétségeink lehetnek.

A napokban a virginiai Charlottesville-ben szélsőjobboldaliak, neonáci szervezetek, rasszista skinhead-csoportok, sőt Ku-Klux-Klan szekciók tagjai »Jobboldali egység« jelszóval szerveztek tiltakozó tüntetést a városi tanács döntése ellen. A városi tanács kulturális bizottságának tagjai három-kettő arányban úgy határoztak, hogy a város főteréről eltávolítják Robert E. Lee egykori szövetségi tábornok, az amerikai polgárháború »hősének« szobrát. Az ellentüntetőkkel együtt mintegy hatezren gyűltek össze. S a két tábor rögvest egymásnak is esett. Gyanús körülmények közt az egyik rendőrségi helikopter is lezuhant, s egy autós fiatalember az ellentüntetők tömegébe hajtott. Egy nő meghalt, számosan megsebesültek. Virginia állam kormányzója szükségállapotot rendelt el.

Lee szobrát a polgárháború után csaknem fél évszázaddal, a múlt század elején emelték. A város mai afroamerikai polgármestere szerint azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a fehérek feketék fölötti uralmát a közösségi szimbólumok szintjén is megerősítsék. A szobornak helyt adó, Lee tábornokról elnevezett parkot is az Emancipáció névre keresztelték át.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2017. augusztus 15. 15:47
A város "afroamerikai polgármester" egy Michael Singer nevű fehér bőrű zsidó. Pont ennyi köze van a valósághoz a cikk többi részének is.
1000bocs
2017. augusztus 15. 15:15
Hülye demokratának mindig kell valaki akit virtuálisan felszabadíthat és egy ellenség akinél felsőbbrendűnek érezheti magát. Ha nincs kéznél ilyen, addig feszíti a húrt és addig növeli az agresszió szintjét amíg talál ellenfelet. Akkor megynyugszik hogy neki van igaza. Pedig a vérbeli ballib, vagy egy amerikai demokrata semmivel nincs magasabb szinten mint egy széljobbos ápolt. És a mellékelt történések szerint egy futball ultra csapat békésebb, mint ezek a toleráns felvilágosultak. A kérdés csak annyi: ezek soha nem néznek tükörbe, hogy a gonosz ami ellen harcolni vél, a kirekesztő gyűlölködő az ő maga?
dexter
2017. augusztus 15. 13:30
"... I believe, but what will acknowledge, that slavery as an institution, is a moral & political evil in any Country...." Olyan valakit rasszistának tartani aki ezeket a sorokat 1856-ban leírtra, az több mit rosszindulat.
puszika
2017. augusztus 15. 11:52
Bélám!! Megértünk mi már sok szobor robbantást,eltávolítást,visszahelyezést. De ezektől az illető ország történelme mit sem változott!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!