Bombanők: női főszerep a terrorizmusban

2017. július 26. 09:18

A kutatók úgy vélik, sem a férfi, sem pedig a női terroristák nem szenvednek különleges pszichológiai rendellenességektől.

2017. július 26. 09:18
Lantos Dorottya
Mindset Pszichológia

„A terrorcselekedetek mögött rejtőző motivációk keresése fontos a terrorizmus által okozott szorongás csökkentésében. Egy összefüggő történet alkotása elengedhetetlen ahhoz, hogy megpróbáljuk a felfoghatatlan viselkedést mégis megérteni. Sajnos ez egy kiemelkedően nehéz feladat, hiszen ritka esemény, hogy valaki le tudjon ülni egy terroristával beszélgetni a cselekedetei okairól, így a tudományok sem tudnak pontos válaszokkal szolgálni.

Kézenfekvő magyarázatnak tűnhet, hogy a terroristák egyszerűen őrültek. Általánosan azonban a kutatók úgy vélik, sem a férfi, sem pedig a női terroristák nem szenvednek különleges pszichológiai rendellenességektől (Post, 2007; Speckhard és Akhmedova, 2006). Sokan továbbá úgy tartják, a női terroristákat hasonló motivációk vezérlik, mint a férfi terroristákat (Laster és Erez, 2015). Mégis van néhány teória, mely kifejezetten bizonyos nők motivációira fokuszál. Ezek közé tartozik például a bosszúvágy. Ezt kiválthatja rokonaik megkínzása, meggyilkolása az ellenséges katonák által, esetleg saját megerőszakolásuk. Egy ilyen erőszakos megszégyenítést követően bizonyos vallások szerint a fiatal nők nem mehetnek férjhez. Így egy terrorista csoport tagjaként a küzdelem új célt adhat egy látszólag értéktelen életnek.

Lehetséges, hogy ezek a magyarázatok bizonyos szituációkban helytállóak. Egyértelműen azonban nem tudjuk megmondani, miért dönt valaki úgy, hogy egy terrorista csoport tagjává válik. A nemekhez kötődő sztereotípiák látványosak a témát érintő kutatásokban és a médiában egyaránt (Hoogensen, 2005). Amikor egy női terroristáról hallunk, hajlamosak vagyunk elgondolkodni, »vajon egy nő hogy lehet képes ilyen szörnyűségekre?« E kérdés többek között abból a feltételezésből ered, hogy a nők az élet gondozói, nem pusztítói, hogy ők természetükből adódóan otthonteremtők, akik a békességet táplálják. Az efféle nemi sztereotípiák azonban veszélyesek lehetnek, amennyiben a terrorizmus elleni stratégiáknál nem vagyunk figyelmesek. Jelenlétük ugyanis hamis következtetésekhez vezethet, és egy olyan réshez a stratégiákban, melyet könnyen kihasználhatnak azok, akik elfogultságunkat ismerik, és nem félnek ellenünk felhasználni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. július 27. 14:57
A bombat robbanto terrorista es a szonyegbombazo kozott cska a celbajuttatasi technika a kulonbseg. Ez is az is civil eletek kioltasat celozza...
SilentBob
2017. július 26. 22:32
"A kutatók úgy vélik, sem a férfi, sem pedig a női terroristák nem szenvednek különleges pszichológiai rendellenességektől. " Nemtom milyen kutatók lehettek ezek. Pszichopata Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az ilyen személyiségzavarban szenvedő ember nem érez. Nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget mondván, az áldozata megérdemelte, amit kapott. Nem érez empátiát, nem tud együtt érezni másokkal, ezért gyakran tapintatlan, lenéző és érzéketlen más emberekkel szemben. A viselkedése sokszor távolságtartó, hideg. Noha mindig tudja, mit kell mondani, de a szavai mögött kevés a meggyőződés és a valós érzelem.
brekker
2017. július 26. 22:17
A pszihomókus az elefánttornyából kifelejtette azt a verziót, amikor kényszerítik a bombanőket és fiúkat. Van rosszabb válfaja is a halálnak, mint egy pillanat alatt felrobbanni. Ha még hozzáteszik, hogy a család ezért havi járulékot is fog kapni, akkor már nem is olyan nehéz a döntés.
br-o
2017. július 26. 13:54
Egyáltalán nem veszélyesek ezek a "sztereotípiák". Ki kardot fog, kard által vész el. Ugyanúgy kell elintézni a női és a férfi terroristát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!