Miféle párhuzam?

2017. július 09. 11:58

Keserűen olvasom a párhuzamot a mostani menekültáradat és az 1956-os magyar forradalom leverése után menekülő forradalmárok között.

2017. július 09. 11:58
Friedrich Anna
Vajdaság Ma

„Keserűen olvasom a párhuzamot a mostani menekültáradat és az 1956-os magyar forradalom leverése után menekülő forradalmárok között.

(...)

Nem tudom, hogy az a bizonyos Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke – aki a migránsok/menekültek ügyében a magyar forradalmárokkal példázódott – ismer-e ilyen történeteket az 1956-os magyar forradalom résztvevőinek sorsáról. Ha ismerne, akkor biztosan tudná, hogy a menekült magyarok életét ugyan megmentették, de a lelki fájdalmát nem szüntethették meg. A kényszerű távozás traumái, a szülőföld (amiért a forradalomban harcba szálltak) elhagyásának kényszere egy életre szólóan nyomot hagyott a lelkekben. Ennek ellenére Timmermans most az Európába áradó szinte csupa férfiból álló tömegek elhelyezése kapcsán húzott párhuzamot a magyar forradalom menekültjeivel az Európai Parlament minapi strasbourgi ülésén, bírálva a menekültkvótákat elutasító Magyarországot.

Történészek rövid, pontos megfogalmazására figyelve a magyar menekültekkel példázódó párhuzam értelmetlenségét az európai vezető politikusok egysíkú politikai tralalájuk pillanatnyi szünetében talán megértenék. Akkor a diktatúra elleni lázadásában a Nyugat által magára hagyott, lényegében fegyvertelen, a szovjet tankok által letiport forradalmárok befogadásáról volt szó, most pedig az Európába igyekvő, afrikai és ázsiai hazájukat az embercsempészek bizniszének segítségével elhagyó, főként fiatal férfiak európai elhelyezése a nagy kérdés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2017. július 10. 18:17
" Akkor a diktatúra elleni lázadásában a Nyugat által magára hagyott, lényegében fegyvertelen, a szovjet tankok által letiport forradalmárok befogadásáról volt szó..." És tegyük hozzá: A nyugat nem csak '56-ban hagyta magára a forradalmat, hanem előtte '45-ben az egész térséget odadobták a SZU-nak háborús kárptólásul az orosz áldozatokért... Egy egész térség került vasfüggöny mögé, és most ezen menekülteket hasonlítják az Afrikából, Ázsiából és a Közel Keletről jövőkhez, ahol sok esetben nincsn is háború, csak a jobb élet reményében (vagy valakinek a hamis biztatására) indulnak útnak, több ezer dolcsival a zsebükben, amit senki sem tud, hogy honnan van nekik...
ZsoBuda
2017. július 10. 09:04
Kedves Anna! De jó, hogy itt is megjelent! Szeretem az írásait.
Zokni
2017. július 10. 08:41
Amennyire megállapítható - nehezen -, a kivándorlók túlnyomó többsége NEM volt "forradalmár". Hogy zömüknek "nem tetszett a rendszer", az persze valószínű. De az nem ugyanaz. A tömeges távozás (180.000) oka inkább megélhetési, életvezetési problémákra vezethető vissza. Ezért NYUGODTAN összehasonlítható a mai menekültáradattal, hiszen sokan meg vannak győződve, hogy ez a mostaniak fő indoka is. Magyarán Szerző "sértődése" indokolatlan, sőt, hazugságra épül.
balbako_
2017. július 09. 18:39
Ez nekünk világos, ők meg úgy el lettek hülyítve, hogy tán el is hiszik. Amúgy nekem külföldről csak német barátaim vannak ők nagyobb Orbán fanok, mint mi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!