Folytassa, Anglia!

2017. június 15. 11:16

Az angolok jobb szeretnek olyan nemzetnek tűnni, amely nem a meleg vizespalackjaitól elválaszthatatlan, hanem a pint sörétől. Illetve attól, amit ez tágabb értelemben jelent. Különösen tragikus időkben.

2017. június 15. 11:16
Tóth Szabolcs Töhötöm
Magyar Nemzet

„Az angol hidegvér megannyi mosolyt fakasztó anekdotája lelhető fel az elmúlt évszázadok krónikáiban. Mind közül szűkszavúságában is a legkifejezőbb az, amit Lord Uxbridge-ről mesélnek. Az earl a waterlooi csatában tüntette ki magát bátorságával, amikor is a csatatéren újra és újra lovasrohamot vezetett a francia csapatok ellen. Nyolc lovat lőttek ki alóla. A kilencediken nyargalt Wellington mellett, amikor ismét szórni kezdte az ágyúgolyókat a francia tüzérség az angol lovasság felé. Uxbridge egyszer csak, mintha az időjárásról kezdene könnyed csevegést, így szólt a Vasherceghez:

– A mindenit, uram, elvesztettem a lábamat.

– A mindenit, uram, csakugyan! – válaszolta Wellington.

Az Uxbridge lábát amputáló tábori felcser feljegyezte, hogy jelzésére, miszerint kezdené a műtétet, az earl így felelt: »Amikor csak önnek megfelel
Uxbridge méltán híres angol understatementjét a Monthy Python 1983-as filmjének (Az élet értelme) egy jelenete is idézi. Ott egy amputált katona hogyléte felől érdeklődik felettese, mire a térdből csonkolt hadfi azt válaszolja: »Kicsit szúr.« (Illetve azt: amikor felébredt, eggyel több zoknija volt a kelleténél.)

George Mikes, a Magyarországról elszármazott újságíró Hogyan legyünk idegenek? című bestsellerében a »Miért nem pánikolnak az angolok?« kérdésre így válaszol: »Pánikolnak, csak éppen nagyon halkan.« Mikes olyanokat is írt, hogy a kontinentális Európában »az embereknek szexuális életük van; az angoloknak meleg vizespalackjaik«. És bár a szigetországban sokan ma is úgy ragaszkodnak a fűtetlen hálószobához és a szimpla üveges ablakhoz, mintha háború lenne, ezt a könyvét az Egyesült Királyságban soha nem bocsátották meg neki.

(...)

Hidegvérre Nagy-Britanniának a következő években nagy szüksége lesz. Meg kell vizsgálnia, hogy a kis köröket képes-e megőrizni akkor, amikor saját állampolgárai intéznek ellenük támadást. Olyanok, akik ezeket az értékeket láthatóan nem érzik már magukénak. Mindezt úgy, hogy a Brit-szigetek, ez az óriási hajó a kontinentális Európa partjainál épp felszedi horgonyát, és ismeretlen vizekre vitorlázik.

A fedélzeten minden bizonnyal gyakran hangzik majd el: Keep calm and carry on!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SilentBob
2017. június 17. 14:51
Tóth Szabolcs Töhötömnek körülbelül annyi esélye van, mint amikor a koromsötét szobában egy félkarú vak ember tűzforró tűvel próbál egy font olvasztott vajat belepasszírozni egy vadmacska fülébe. (P.G.W.)
zakar zoltán béla
2017. június 15. 13:59
"MN"
Mich
2017. június 15. 13:15
Simicsicska: Folytassa, Anglia! ..bukjon csak, újra meg újra...
aleb19
2017. június 15. 13:02
mar megint egy mediabarom aki az ismereteit a tv adasokbol szerzi meg tudni akarod milyenek az angolok gyere ki a 6.20-as fapadossal es nezegesd, hogy le se szarjak a kozlekedesi lampat vagy ismerkedj meg a sok millio segelyes egyik-masikaval vagy csodalkozz azon, hogy a 24 emeletes epuletet olcso muanyag panelekkel burkoljak be vagy kozlekedj autoval es elvezd az angol szervezettseget
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!