A karcagi birkapörkölt hungaricum

2017. június 24. 17:41

Bevallom, én fokhagymát és borsot is szoktam belefőzni. Legfinomabb a vele együtt főtt fejhús, agyvelő és szem.

2017. június 24. 17:41
Németh Szilárd
Facebook

„Ma van a XIX. Karcagi Birkafőző Fesztivál. Sajnos nem tudok elmenni, ilyen eddig talán egyszer fordult elő velem. Aki ráér és szereti a birkapörit, pacalt, szívesen vesz részt a népi forgatagban, feltétlen legyen ott. Az egyik legjobb hagyományőrző fesztivál Magyarországon. Hajrá Karcag!

A karcagi birkapörkölt hungaricum

A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, és a táplálkozásában nagyon fontos helyet foglalt el a juhhús. A nagykunsági birkaételek fő jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent. A »karcagi« jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együtt-főzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér. Bevallom, én fokhagymát és borsot is szoktam belefőzni. Legfinomabb a vele együtt főtt fejhús, agyvelő és szem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2017. június 25. 14:14
Egészen hajmeresztő, hogy mit képes kiváltani emberből egy egyszerű étel....ami mellesleg mindig is így készült. Sok kérdést föltehetnék, de a legfontosabb mégis az volna: hogyan képzelik a brüsszeli norma szerinti befogadást azok, akik a saját országlakó szomszédjaikra így képesek reagálni? Nem is teszem hozzá, még mi minden telne ki tőlük, ha lelkükbe belelátnánk, ha szívüket a maga nyers valójában megnyitnák? Ha ilyen volna a néplélek, egy nemzetiség sem tudott volna megmaradni, nemcsak itten, seholsem. Főleg nem ennyi ideig. Csillapodjatok. Okuljatok. Álljon itt szerző, a tuva nemzetségből: http://www.epa.hu/00400/00462/00037/1553.htm https://de.wikipedia.org/wiki/Galsan_Tschinag Találkozhattam vele személyesen. Birkacsontokból jósolt nekem. Ő leírja azt is, mire használták a birka fejét, szemét, farkát......mert praktikus szabálya van mindennek.
SonGoku nagyfaterja
2017. június 25. 10:00
Rezsisziből is bármikor elkészíthető, szép nagy birka, igaz gusztusa még a kutyának se lenne hozzá.
Senior
2017. június 25. 08:57
A Bp.-i N. Sz. pedig egy igazi birkalikum.
Agnieszka
2017. június 25. 08:16
Hát, ez NEM valami étvágygerjesztő. Szem, agyvelő, biztos nagyon gazdaságos, de brr! Egyébként általában helytelen a megjelenés alapján véleményt alkotni bárkiről, akár a Némethről is. Ezt a szem, agyvelő dolgot nem kellett volna, ez a szint gasztronómiai magánügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!