Lakatlan paloták, avagy a román jólét fényei és árnyai

2017. június 26. 08:21

Ami tény: keleti szomszédunk nagyon sok tekintetben jelentősen el van maradva Magyarországtól.

2017. június 26. 08:21
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

„Ami tény: keleti szomszédunk nagyon sok tekintetben jelentősen el van maradva Magyarországtól. Főleg az infrastruktúrával vannak gondok: alig van például autópálya, így Bukarestből bármely irányba indulunk el, egyetlen államhatár sem érhető el sztrádán. Lemaradtak az államigazgatás digitalizációjában és még számtalan más területen. Ugyanakkor ezen a cikken dolgozva az elmúlt napokban azzal kellett szembesülnöm, hogy a román állam bőkezűbb saját alkalmazottaival, mint a magyar.

A parajdi általános iskolában húsz éve tanítónőként dolgozó unokatestvérem a múlt hónapban 2900 lejes fizetést vitt haza, és ez úgy is 195 ezer forintos havi nettó fizetést jelent, hogy a belpolitikai válság miatt ötéves mélyponton van a lej árfolyama. Ráadásul a pedagógusok éppen sztrájkra készülnek, mert a kormány nem adta meg nekik a választáskor ígért ötvenegy százalékos béremelést! Megnéztem a hazai bértáblát: egy főiskolai végzettségű, egy gyereket nevelő, húszéves munkaviszonnyal rendelkező magyar általános iskolai tanítónő jelenleg csaknem húszezer forinttal kevesebbet, 176 681 forintot visz haza, és nálunk szó sincs ötvenegy százalékos emelésről. Egy pályakezdő programozót Kolozsváron a piaci cégek hatszáz eurós, vagyis nettó százkilencvenezer forintos kezdő fizetéssel próbálnak magukhoz csábítani, ez talán valamivel rosszabb, mint nálunk, és egy marosvásárhelyi hipermarketben árufeltöltőként dolgozó diák nyolcszáz lejt, vagyis 54 ezer forintot tud hazavinni, így az sem tűnik álommelónak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falitszisz
2017. június 26. 11:47
A román életszínvonal olyan magasságokban szárnyal, hogy románok tízezrei gyógyíttatják magukat a magyar egészségügyben, holott mehetnének híres bukaresti kórházakba is.
kisuff
2017. június 26. 11:06
Lukács is kezdi már a bezzeg Romániázást, mint az összes libnyaf. Ebből is látszik, hogy a csicskasajtó és a szadeszvernyákok egy és ugyanaz a tetű banda.
alex.leopardi
2017. június 26. 10:04
ez a g hazudik mint a vizfolyás,arcpiritó módon
NemSzűrt
2017. június 26. 09:53
http://foter.ro/cikk/20160522_ezeket_az_osszegeket_tartalmazza_a_tanugyi_beremeles_tervezete "Egy egyetemi diplomával rendelkező kezdő tanár fizetése 1650 lej lenne, 5-ös fokozattal azonban az összeg elérné a 2055 lejt. A legmagasabb fizetés ebben a kategóriában 3662 lej, ehhez 40 éves szolgálati idő és I-es fokozat szükséges." Magyarországon egy főiskolai végzettséggel rendelkező kezdő tanár bruttó 182 ezer forintot kap, ami akárhogy is számolok, jóval magasabb mint a román 110 illetve 138 ezer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!