Meddig elnök még Donald Trump?

2017. június 06. 09:15

A 2018 végén esedékes kongresszusi választások előtt hiába reménykednek a Trump bukására játszók. Másfél év pedig hosszú idő, a politikában több emberöltővel is felér.

2017. június 06. 09:15
Felcsuti Balázs
HVG

„210 dollárt fizet egy 100 dolláros fogadásra a Ladbrokes brit fogadóiroda, ha Donald Trump nem tölti ki négyéves mandátumát. A kicsivel több mint kétszeres kifizetés szerint gyakorlatilag egy pénzfeldobáson múlik Trump lemondatása.

(...)

A második tényező, amely Trump vesztét okozhatná, a súlyos népszerűségvesztés. Trump elfogadottsága a teljes népesség körében elég alacsony, 40 százalék körüli, viszont meglepően magas (70-80 százalék) a republikánus bázis körében. Márpedig a 2018-ban újraválasztásukért aggódó republikánus honatyák ezt a mutatót figyelik leginkább. A bázis töretlen bizalma leginkább azzal magyarázható, hogy az elnök, a konzervatív média hathatós segítségével, sikerrel futtat egy alternatív narratívát, amely arról szól, hogy a sajtó, a bíróságok, a közvélemény-kutatók, az FBI és a többi Obama-hű kormányszerv boszorkányüldözést folytat a kisember érdekeit képviselő Trumppal szemben.

A harmadik, Trumpra veszélyes tényező az lenne, ha a republikánus párt úgy ítélné meg, hogy programjának megvalósítása szempontjából Trump többet árt, mint használ. Ez valószínűleg csak a fent említett népszerűségvesztés és egy esetleges 2018-as választási vereség kombinációjaként forogna fenn, és könnyen lehet, hogy a ma még hiányzó perdöntő bizonyíték is kellene hozzá. Ebben a forgatókönyvben a kongresszus elvesztésével a republikánusok törvényhozási mozgástere jelentősen csökkenne, és a párt időt akarna hagyni a Trump elmozdítása esetén elnökké előlépő Mike Pence-nek a 2020-as elnökválasztás előtt.

A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a 2018 végén esedékes kongresszusi választások előtt hiába reménykednek a Trump bukására játszók. Másfél év pedig hosszú idő, a politikában több emberöltővel is felér. Addig még rengeteg minden történhet, és a Ladbrokes fogadóiroda is számtalanszor átírhatja az esélyeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. június 06. 17:55
Mert Felcsúti Balázs és pláne a HVG bármikor leválthatja, ha nem parírozik!
Mindjárt
2017. június 06. 10:45
Meddig elnök még Donald Trump? Legalább 2022-ig de az is lehet, hogy 2026-ig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!